Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Heemskerkse zonnepanelenactie groot succes!

HEEMSKERK - In de periode januari-juli van dit jaar kon je als Heemskerkse huiseigenaar meedoen met de zonnepanelenactie van de gemeente Heemskerk, in samenwerking met Duurzaam BouwLoket, Stichting Eneregio en EcoHeemskerk, de plaatselijke vereniging voor duurzame energie. De actie hield in dat lokale installatiebedrijven zonnepanelen voor een aantrekkelijke prijs aanboden door gezamenlijke inkoop en dat er extra ondersteuning was, bijv. bij het terugvragen van de BTW.

Nu het plaatsen van (bijna) alle bestelde installaties is afgerond, kan de eindstand van de actie worden bepaald. En die blijkt super! In Heemskerk bestond echt veel serieuze belangstelling en het getal van bijna 40% die daadwerkelijk bestelt na de vrijblijvende offerte, is zeer hoog! De meest opmerkelijke gegevens van de actie zijn:

Zo'n 450 mensen hebben de informatieavonden bezocht; 861 Bewoners hebben een vrijblijvende offerte aangevraagd; 335 Bewoners hebben zonnepanelen aangeschaft (39%) en zij lieten er in totaal 3741 installeren; Zij besparen het eerste jaar gezamenlijk al zo'n € 180.000 op hun stroomrekening, dus een besparing van gemiddeld ongeveer € 530 per huishouden; Hiermee wordt de CO2-uitstoot door Heemskerk jaarlijks met bijna 370.000 kg teruggebracht; De deelnemende bewoners gaven deze actie een gemiddelde beoordeling van een 9, en zijn dus zeer tevreden met hun zonnepanelen; ook zijn er geen geschillen gemeld bij de Ombudsman van Eneregio.

Gegeven dit succes, ook bij het duurzamer maken van onze gemeente, zal EcoHeemskerk zich inzetten dat er in 2021 weer een nieuwe zonnepanelenactie komt. Houdt daarvoor de website www.ecoheemskerk.nl in de gaten…Momenteel loopt er trouwens een vergelijkbare actie in Beverwijk; zie: https://v1.duurzaambouwloket.nl/actiebeverwijk.