In de oorlog staat een aantal mensen bij het dichtgetimmerde cafetaria op de hoek van de Burgemeester Weertsstraat met de Wijkerstraatweg in Velsen-Noord. In het linker mededelingenkastje wordt nog reclame voor ijs gemaakt, net als aan het balkon boven de ingang.
In de oorlog staat een aantal mensen bij het dichtgetimmerde cafetaria op de hoek van de Burgemeester Weertsstraat met de Wijkerstraatweg in Velsen-Noord. In het linker mededelingenkastje wordt nog reclame voor ijs gemaakt, net als aan het balkon boven de ingang. (Foto: Noord-Hollands Archief)

Fotoboek over Velsen in Tweede Wereldoorlog

IJMOND - Corona, ijs en weder dienende is vanaf 17 april het fotoboek ‘Oorlogsdagen in Velsen 1940 – 1945’ in de Velsense boekwinkels te koop. Er staan ruim 400 (kleuren)foto’s met uitgebreide begeleidende teksten in en is geschreven door de Santpoortse amateur-historicus Guus Hartendorf. Jeroen Bakker van Cornegge Media uit Velserbroek is de uitgever.

Het kloeke werk is verdeeld in achttien hoofdstukken, vanaf de voormobilisatie in 1938, via de meidagen van 1940, het alledaagse leven, verzet, sloop- en wederopbouw, de Jappenkampen, de ‘politionele’ acties tussen 1945-1949 en de herdenkingen van de Gevallenen, onder wie slachtoffers van de grote razzia op 16 april 1944 in Velsen-Noord en Beverwijk. Ook de wederopbouw van Velsen-Noord en de Hoogovens komt aan bod.

Meidagen 1940

Een flink aantal foto’s geeft een beeld over de meidagen van 1940 in IJmuiden, onder andere aan de hand van dagboeken. Prins Bernhard spreekt met Hartendorf over het uitwijken van zijn gezin via IJmuiden naar Londen en de voorafgaande hachelijke overtocht met de Velser pont over het Noordzeekanaal.

Het is het vierde boek van Hartendorf over de Tweede Wereldoorlog in Velsen en omgeving. Dit keer koos hij voor beeldmateriaal, zodat de jongste generatie in één oogopslag kan zien hoe de gemeente er 75 jaar geleden uitzag en wat er uiteindelijk van geworden is. De auteur schreef het boek ter gelegenheid van de (inmiddels afgelaste) festiviteiten rondom de ‘75e mei’.


Het boek is in de boekhandel verkrijgbaar en kost € 34,50. ISBN/EAN: 978-90-79165-07-0

Afbeelding