De vuurtoren Møn staat op het gelijknamige eiland.
De vuurtoren Møn staat op het gelijknamige eiland. (Foto: Frits van Eck)

Vuurtoren van de week: Møn

EGMOND – Vuurtorens en lichtopstanden, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks staat er één in de schijnwerper. Deze week de Deense vuurtoren Møn.

Door Frits van Eck

De vuurtoren Møn staat op het gelijknamige eiland. Møn is bekend om zijn krijtrotsen en daarom alleen al de moeite van een bezoek waard. Wit zoals wit bedoeld is: dat gevoel bekruipt je als je deze krijtrotsen voor het eerst ziet. Ze strekken zich uit over een lengte van zeven kilometer langs de Oostzee en worden gemarkeerd door vijf duizelingwekkende houten trappen. Het is er heerlijk, maar vermoeiend wandelen.

Hulpvaardige Denen

De vuurtoren Møn is dertien meter hoog en heeft een lichthoogte van 25 meter. Het licht geeft iedere dertig seconden vier witte flitsen, gescheiden door vijf seconden. Het is een achthoekige bakstenen toren met een aangebouwd woonhuis. De beschildering van toren en woonhuis is apart te noemen. In 1999 is de toren gerestaureerd. Hij staat op een privéterrein en helaas niet te bezoeken. Ook fotograferen is lastig omdat bomen en het woonhuis het zicht belemmeren. Gelukkig was de buurman aanwezig en vanuit zijn tuin, staande op een bank, mocht ik de foto maken. Ik heb het al vaker vermeld, Denen zijn uitermate vriendelijk en hulpvaardig.

Krijtrotsen

De vuurtoren staat op het zuidoostelijke puntje van Møn aan het einde van de Fyrvej. Net buiten het privéterrein is een openbare parkeerplaats. Loop je daar vandaan een paar honderd meter noordwaarts dan blinken de krijtrotsen je toe.


Coördinaten: 54° 56' 47.5” N - 12° 32' 23.9'' O