Rondje langs de sportverenigingen

Vervolg van de voorpagina

De dertig leden hopen in september te kunnen sporten in De Blinkerd. Voorzitter Ernst Collenteur: "We hebben wel gekeken naar iets buiten doen, of op het strand, maar volleybal zit toch wel dichtbij een contactsport. In een wedstrijdje kom je al snel te dicht bij elkaar. De contributies zijn gewoon betaald, daar heb ik niemand over gehoord. En voor de Blinkerd is het ook belangrijk straks weer goed door te kunnen gaan, dus de zaal is ook betaald. Onze leden gebruiken nu de app voor verjaardagen en dergelijke."

Hotel gaf bijdrage

De bal rolt wel weer op de voetbalvelden. Er moesten stevige protocollen worden gemaakt om toestemming van de veiligheidsregio te krijgen. Op het terrein van Zeevogels in Egmond Binnen is de jeugd weer begonnen. "Verder is nu alleen de selectie weer aan het trainen, de andere elftallen nog niet”, zegt voorzitter Monica van Hemert. "We kijken of we misschien voor de jeugd in de zomer open kunnen blijven. De Egmondse clubs kregen spontaan een gift van Hotel Zuiderduin, zo begaan waren ze met de situatie. Verder is er sprake van misschien een tijdelijke stop van contributieafdracht aan de KNVB.”

Continue toezicht

Sinds 11 mei klinkt het bekende geplop weer bij de Bergense Tennisclub Molenkrocht. "Bij ons heeft iedereen vaste uren", aldus Jan Donders, samen met zijn vrouw eigenaar van het park. "We vragen leden zo kort mogelijk van tevoren te komen en ook meteen na het partijtje weer weg te gaan. Kleedkamers en horeca zijn dicht. En we maken voortdurend de toiletten schoon. Verder houden we continue toezicht bij de banen, zoals in ons protocol vermeld staat. Na twee maanden zijn wij blij met wat nu kan. En dat zijn zeker ook de tennissers. Sommigen betaalden spontaan de zomercontributie dubbel! Wij zijn zelfstandig en kunnen wel wat hebben. Maar toernooien zijn er natuurlijk niet." Jan heeft wel een beroep gedaan op de eenmalige 4.000 euro-regeling van het Rijk, om de medewerkers volledig te kunnen doorbetalen en onderhoud te plegen aan het terrein."

Derper duikers

Het virus is er niet onder water, maar toch kunnen de zestig leden van de Egmondse onderwatersportvereniging ‘De Derpdivers’ niet het water in. "Je duikt altijd minimaal met z’n tweeën", zegt secretaris Roger Bout. "Het is dus een contactsport, nog afgezien van de ruimte die nodig is voor het omkleden. En in onze boten passen met de afstandsregel nooit vier à vijf personen, want met dat aantal gaan we de zee op." Zwembad de Hoornse Vaart in Alkmaar is wel weer bescheiden open. "Maar onze activiteiten passen daar nog niet in het veiligheidsprotocol. Onze leden komen uit de hele regio en misschien doen we nog een zomerse barbecue bij de botenclub op het Egmondse strand.”

Gesterkt door leden

"Het belangrijkste is dat we onze velden in vier stukken hebben verdeeld”, zegt Tom Pedroli. De voorzitter van VV Bergen heeft met zijn bestuur heel wat uren besteed aan de manier waarop sportpark De Kiefthoek weer enigszins zou kunnen functioneren. “Ouders blijven sowieso buiten de hekken. Partijtjes doen we niet, het is vooral conditietraining en oefenen op techniek.“ Tom hoopt dat de competitie in september weer kan starten. "De vereniging is solide, maar het gemis van de toernooiopbrengsten is fors. Er is een beroep gedaan op de Rijksregeling en vaste medewerkers worden gewoon doorbetaald. Wel zijn de vrijwilligersvergoedingen gestopt. Met de gemeente zijn we in overleg of we misschien het schoolvoetbaltoernooi in juli kunnen houden. Intussen zijn ze ook fors aan het handhaven, zelfs met drones om illegale voetballers van de velden te weren. Wij voelen ons gesterkt door de complimenten van leden, ouders en staf."