(Thuis)kappers lappen regels aan hun laars
(Thuis)kappers lappen regels aan hun laars (Foto: archief)

‘Ik zie klanten met een keurige coupe’

(Thuis)kappers lappen regels aan hun laars

Ze windt er geen doekjes om, Cyntha (gefingeerde naam) uit een middelgrote Noord-Hollandse gemeente. “Ik zie klanten van mij lopen met een keurige coupe. Hoe kan dat? Zijn ze bij een ander geweest of hebben ze een thuiskapper ingehuurd?

Terechte verontwaardiging van Cynthia, die sinds vijf jaar een succesvol lopende salon heeft. Na jaren in dienstverband te hebben geknipt, koos zij ambitieus voor een eigen zaak. De gedane investering betaalde zich al snel uit; tevreden klanten, zowel dames als heren. Haar expansiedrang vertaalde zich in het kunnen aannemen van personeel.

“Door het coronavirus (COVID-19) mag een contactberoep als kapper niet uitgevoerd worden, waardoor er een heus ‘illegaal circuit’ ontstaat“, vervolgt Cynthia. De Noord-Hollandse houdt zich rustig, probeert te blijven ondernemen om toch een beetje omzet te genereren. “Maar niet knippen hoor”, benadrukt ze stellig. Om te vervolgen met: “Tot nu toe heb ik nog steeds geen uitzicht op een vangnet, behalve werktijdverkorting voor mijn meiden. Gelukkig heb ik altijd hard gewerkt en goed gespaard, waardoor ik nu iets beter slaap dan iemand anders. Maar ik had toch gehoopt mijn buffertje anders te besteden in plaats van in te teren.”

Zonder een wijzend vingertje uit te steken, schaamt ze zich voor branchebroeders, die toch knippen. “Ze bieden hun diensten aan via Facebook of Marktplaats en dan onder een valse account. Of ze laten zich ophalen, zo las ik, en knippen de hele familie in één keer. Snel verdiend.”

Zwart

Een thuiskapper vertelt: “Mijn klanten willen gewoon dat ik kom. En ikzelf wil ook graag geld verdienen. Het is prima te doen, ik werk met een mondkapje om en ontsmet alles. Het moet wel zwart, want officieel mag het niet", legt hij uit. Hij ontvangt wel geld om de financiële klap op te kunnen vangen: "Dat geld komt gewoon binnen, wat ik nog wel verdien zie ik als een bonus.”

Een wanhoopsdaad, noemt Gonny Eussen van de Algemene Nederlandse Kappersorganisatie (Anko), de kappers die op dit moment blijven doorknippen. “Als je geen reserves hebt, is niet doorknippen lastig. Wij zijn er stellig in: niet doen! Bovendien riskeer je een bon van 4000 euro en de klant krijgt een boete van 400 euro. Dure knipbeurt.”

Enigszins verwijtend blikt Cynthia terug op het tv-relaas van Mark Rutte. "Daarin ging het niet over de kappers en horeca. Tandartsen en mondhygiënisten mogen wel werken met een mondkapje op. Heb je wel eens in de tandartsstoel gezeten met dat opspattend spoelwater? Waarom mogen wij dan niet aan de slag. Met een mondkapje voor en handschoenen aan kunnen we ons goed wapenen tegen het virus.”