Biertje of Oranjebittertje?
Biertje of Oranjebittertje? (Foto: Joke Bos/Rodi Media)

Bittertjes en biertjes uitdelen ...

Vervolg van Voorpagina.

Investeren?

Voor het restaurant ziet Patrick nog wel kansen. Hij kijkt hierbij naar het voorbeeld in Oostenrijk waar de nieuwe voorschriften half mei van kracht gaan. Dit betekent dat er maximaal vier personen aan een tafel zitten, waarbij de tafels zeker anderhalve meter uit elkaar staan. "Bij De Smidse kunnen er dan toch nog zo'n 60 tot 70 mensen binnen zitten." Een andere mogelijkheid is om te kijken naar de leeftijden van de bezoekers. "In `t Geveltje zijn de meeste bezoekers in de leeftijd van 16 tot 25 jaar, hier zijn nog amper coronagevallen van bekend.

Het kabinet heeft ons ook gevraagd of we willen kijken hoe we binnen de horeca de anderhalve meter regels kunnen toepassen. Je zou bijvoorbeeld overal plexiglas schotten tussen kunnen zetten. Maar om op dit moment al die investeringen te doen, lijkt ons niet handig. We denken dat het beter is om nog even af te wachten op de richtlijnen die zullen gelden na 20 mei."

Noodhulp

Het gevolg van de richtlijnen betekent dat er op dit moment bij de horeca niks binnen komt. Patrick bevestigt dat ze met noodhulp per bedrijf wel eenmalig een geldbedrag ontvingen a € 4.000,-, plus een compensatie in de loonkosten. "De vergoeding van het rijk vergoed per maand 65% van de loonkosten, 35% moet uit eigen zak worden betaald. Terwijl ook de overige kosten, zoals huur- en energiekosten alsmede afschrijvingen en andere contracten natuurlijk gewoon doorlopen." Patrick kijkt reikhalzend uit naar een tweede noodfonds voor onder andere de horeca, waar het kabinet op dit moment over debatteert. "Wij kunnen en mogen werkelijk niets doen, waar bij andere bedrijven, bijvoorbeeld bouwbedrijven, tuincentra of drogisterijen in ieder geval nog wat binnen komt. Natuurlijk ook minder dan gewoon, maar toch omzet. We gaan er op dit moment vanuit dat premier Rutte in de week voor 20 mei met een persconferentie komt. Hopelijk kunnen dan per 1 juni de restaurants open gaan. Maar ik hou mijn hart vast voor 't Geveltje."

Patrick mijmert of het mogelijk is om Pand 5 uit te breiden en daar in de zaal extra tafels neer te zetten, als restaurant. "Op Facebook zag ik een café dat omgetoverd is tot kledingzaak. Dat is leuk bedoeld, maar dan missen we toch de inkomsten van 700 mensen per week. Dat kan een kledingrek niet vervangen. Ik hoop op een tweede noodwet, maar dat is afwachten."

Nieuwe spoelkeuken

Ondertussen wordt in de Smidse druk geklust. De rookruimte is omgebouwd tot spoelkeuken en alles wordt geschilderd. We hebben de deuren geschilderd, de toiletten, de serre aan de binnen en buitenkant, de plafonds zijn gewit. Sommige dingen hebben we wel twee keer geschilderd", meldt Patrick met een lach. "We zijn al zes weken bezig, steeds met een klein clubje. Elke dag kwamen er twee mensen van het personeel schilderen."

Personeel blijft thuis

De rest van het personeel, zo'n 85 mensen, blijft thuis. Dat betekent dat er 20 full timers en 65 oproepkrachten, van toiletjuffrouw, tot glazenophalers tot de keukenbrigade niet werkt. Toch proberen Patrick en Kathinka contact met ze te houden, wat goed lukt dankzij WhatsApp en Facebook. "Zoals het uitdelen tijdens Koningsdag, dat is zo leuk en positief, daar maken we voor iedereen graag een berichtje van."

.·        

Links barkeeper Wout Schotting, rechts Patrick en Kathinka Brakenhof en hun dochter Nikita.