Arnold Brons in actie. Links enkele van zijn tools voor de ‘lifttechniek’. Op de foto hanteert hij zijn andere handelsmerk om auto’s uit te deuken: met smeltlijm…
Arnold Brons in actie. Links enkele van zijn tools voor de ‘lifttechniek’. Op de foto hanteert hij zijn andere handelsmerk om auto’s uit te deuken: met smeltlijm… (Foto: Warner de Weerd)

Uitdeukservice Schagen staat voor ‘a little kind of magic’

SCHAGEN- ‘Plop’ zei de motorkap en weg is de deuk. Het klinkt eenvoudig maar wat Arnold Brons van Uitdeukservice Schagen doet is ‘a little kind of magic’. Deuken verdwijnen in de garage aan de ZIjperweg 16 in Schagen (ingang aan de zijkant) als sneeuw voor de zon, zonder dat auto’s gespoten worden. Met de smeltlijm als één van de opvallende technieken van de vakman uit Schagen. Kinderogen zullen ongetwijfeld met verwondering kijken, het heeft iets weg van illusionisme. Alsof Hans Klok een doek opzij trekt en je ziet een andere werkelijkheid. Bij Arnold Brons is het geheim naast de smeltlijm het oog van de meester, de juiste hulpmiddelen en vanuit kennis en ervaring weten welke techniek je moet toepassen, welke hoek je moet pakken en hoeveel kracht te moet zetten. Doen wat hij kan vergt een driejarige opleiding en jaren van ervaring.

Door Warner de Weerd

Ambacht met hoofdletter A aan de Zijperweg 16 in Schagen

Waarvan de consument volop van profiteert. Want wie parkeer- of hagelschade heeft kan besparen op zijn uitgaven door contact op te nemen met de man wiens achternaam alleen al het ambachtelijke karakter van zijn werk weergeeft. Je bespaart dan niet alleen op de spuitkosten maar ook op arbeidsuren: reparatie vergt door de ‘tovenaarshanden’ van de eigenaar minder werk. ,,Ik hanteer grofweg twee technieken”, vertelt hij. ,,De lijmtechniek en de lifttechniek.”

Bij dat laatste wordt de deuk van binnenuit uitgedeukt. Brons gebruikt hier tal van hulpmiddelen voor, van een ingewikkeld uitziend ijzerwerk waarmee hij tot diep ‘achter’ de zijdeur kan komen tot een eenvoudige hamer en een polijstmachine. Lichte deuken en diepere deuken worden vervolgens zachtjes ‘weggemasseerd’. ,,De juiste tools en de juiste kracht zetten op het juiste moment, daar draait het om”, vertelt de vakman onomwonden. ,,Voorwaarde voor succes is wel dat de lak nog intact is.” Als je het hem ziet uitleggen en doen zijn alle handelingen logisch, toch heeft het resultaat iets ‘Merlijnsachtigs’. Want milieuvriendelijk je auto schadevrij maken, wie wil dat nou niet? Alleen leek dat al die jaren onmogelijk.

In de regio Schagen althans, want Arnold Brons woont nog niet zo lang in de Kop van Noord-Holland. Voorheen was hij actief onder de naam A & W Cosmetic Car Repair actief in de regio Utrecht. Daar begon hij zijn bedrijf in 2002. ,,Omdat ik nu hier woon en werk heb ik besloten mijn bedrijfsnaam te veranderen”, legt hij uit. ,,Er staat sinds deze week een website onder die naam, www.uitdeukserviceschagen.nl, online die gemaakt is door reclamebureau Moderne Meesters inclusief de teksten. Ook heb ik een nieuw logo en er is nu al een Facebook-pagina. Daar gaan we mooie acties op houden, de eerste kun je er nu al bekijken. Ook in de advertentie elders in deze krant. Like & Deel onze berichten en profiteer van onze aanbiedingen!

Uitdeukservice Schagen

Zijperweg 16 Schagen

Tel. 06-51329087

Email: contact@uitdeukserviceschagen.nl

Website: www.uitdeukserviceschagen.nl