Lissa Smit voelt zich als een vis in het water (Foto: aangeleverd)
Lissa Smit voelt zich als een vis in het water (Foto: aangeleverd) (Foto: )

Zij-instromers in het groen

Vincent Arrachart (38) studeerde bouwkunde en was jarenlang technisch tekenaar. Totdat hij voelde dat zijn werk niet langer bij hem paste. Hij gooide het roer om, startte met de avondopleiding tot Vakbekwaam Hovenier en kon gelijk aan de slag bij een VHG-aangesloten hoveniersbedrijf. Als zij-instromer in het groen voelt hij zich als een vis in het water.

Kapster en technisch tekenaar worden hovenier

Het groenvak is een vak met toekomst, er is veel vraag naar hoveniers. Vincent wilde niet zomaar aan de slag maar met gedegen kennis over planten, onderhoud en tuinaanleg. Bij de avondopleiding Vakbekwaam Hovenier, verzorgd door het Clusius college in samenwerking met de Onderwijsgroep NWH in Alkmaar, vond hij precies wat ie zocht. Doordat de opleiding gericht is op volwassenen, in de avonduren plaatsvindt en praktisch gericht is, wordt deze door deelnemers en bedrijven hoog gewaardeerd.

Leuke mix van deelnemers

‘De opleiding heeft een leuke mix van deelnemers’, vertelt Vincent, ‘van gepensioneerden die hobbymatig geïnteresseerd zijn tot jonge gasten die het naast hun werk, in de avonduren willen doen.’

Hoever wil je gaan

De opleiding Vakbekwaam Hovenier is een driejarige door de branchevereniging VHG-erkende opleiding waarbij je twee avonden per week les krijgt. Hoewel het wel wordt aangeraden hoef je de opleiding niet aansluitend te volgen. Het eerste jaar sluit je af met een certificaat ‘aankomend hovenier, het tweede jaar met ‘hovenier’ en het derde jaar krijg je je diploma tot vakbekwaam hovenier.

Focus op favoriete onderdelen

Ook Lissa Smit (34) volgt de opleiding en rondt deze zomer haar derde jaar af. Na 16 jaar kapster was het tijd voor iets anders. Ze ging reizen, kwam in aanraking met het leven op de boerderij en ontdekte haar passie voor groen. Terug in Nederland startte ze bij een hovenier, begon met de avondopleiding en heeft haar eigen bedrijf. “Dat geeft me vrijheid om te focussen op mijn favoriete onderdelen van het vak: tuinontwerp, beplanting en onderhoud. Mijn ervaring als kapster komt nog steeds van pas.’

Meer over de opleiding Vakbekwaam Hovenier vind je op www.clusius.nl. Inspirerende filmpjes van andere zij-instromers in het groen vind je op www.vhg.org/ikbengroen.