Elk jaar genieten de koorleden van een uitje. Geheel vooraan voorzitter Richard van den Berg.
Elk jaar genieten de koorleden van een uitje. Geheel vooraan voorzitter Richard van den Berg. (Foto: Archieffoto Polegala)

'Hoe meer stemmen, hoe beter'

ALKMAAR - "Of je over een goede stem moet beschikken? Welnee! Als je het leuk vindt om te zingen, kom je erbij. Daar zeuren we niet over, want buiten het feit dat we nieuwe stemmen van harte verwelkomen om ons repertoire te kunnen uitbreiden, zijn we blij met elke cent."

Ouderenkoor Polegala op zoek naar nieuwe leden

Richard van den Berg (76) is de bevlogen voorzitter van het ouderenkoor Polegala, dat al jaren bestaat en onlangs een nieuw onderkomen vond in het gebouw van de Stichting Christelijke Jongerenvereniging, genaamd Delta aan de Oude Kanaaldijk 2. "Het heeft de nodige voeten in aarde gehad voordat we over een geschikte én betaalbare ruimte konden beschikken waar we willen repeteren. Maar ja; dan héb je ook wat", grijnst de voorzitter. Samen met secretaris Laszlo Rock en penningmeester John Wesenhagen vormt Van den Berg het bestuur van Polegala: vernoemd naar 'Polegala Trava Detela' een Kroatisch volkslied dat tot lijflied van het ouderenkoor is gebombardeerd.

Professionele dirigent

Ontstaan uit het in 1976 opgerichte Seniorenkoor Huiswaard bestaat Polegala momenteel uit 21 leden welke elke vrijdagmiddag van 13.45 en 16.00 uur repeteren. Ook treedt het koor een aantal keren per jaar op voor publiek. Op 23 april staat een uitvoering in Heerhugowaard op stapel en 25 april is het koor in Obdam te zien en horen. Ook staat elk jaar een kerstconcert op het programma. "Onze dirigent is Thom ten Harkel die na zijn eerste loopbaan als biologiedocent in 1987 het diploma van de Opleiding Koordirectie van de Stichting SNK behaalde. Sindsdien heeft hij meerdere (gemengde) koren geleid. Momenteel is hij dirigent van het koor 'Vrienden van het Gregoriaans' waarmee hij elke maand in een andere kerk in Noord-Holland zingt. Ook dirigeert hij als waarnemer het 'Wogmeers Vocaal Ensemble, een klassiek georiënteerd koor dat elk jaar twee concerten geeft. Je begrijpt dat wij zeer verheugd zijn dat deze professionele dirigent ook Polegala onder zijn hoede heeft."

Stokje overnemen

Zo verheugd als Polegala met Thom ten Harkel is, zo ontzettend blij is het ouderenkoor ook met haar pianiste Marianne Uyterlinde die sinds 2015 verbonden is aan Polegala. Richard van den Berg: "Ze woont in Hoorn en begeleidt ons een keer per maand op de piano. Ook bij de concerten die we buitenshuis verzorgen is ze van de partij. Ze werkt graag samen met onze dirigent omdat de gedreven, vriendelijke en perfectionistische manier van werken van Thom haar enorm aanspreekt. Voor de zeldzame keren dat Thom niet kan dirigeren neemt Marianne 'het stokje' zelfs van hem over, want ze dirigeert zelf ook twee vrouwenkoren en een kerkkoor. Dus we knijpen onze handen dicht met twee van zulke professionals."

Lees verder pagina 7.


Polegala-voorzitter Richard van den Berg met aan de wand een van zijn schilderijen.