Zorg voor minder stenen en meer groen in de tuin.
Zorg voor minder stenen en meer groen in de tuin. (Foto: aangeleverd)

Groene tuinen in de Hollandse Tuin en Vroonermeer Noord

ALKMAAR - Bewoners van nieuwbouwwijken kiezen steeds vaker voor een groene tuin, met zo min mogelijk stenen en waar vogels en vlinders zich thuis voelen. Dat bleek wel uit de interesse voor de tuinenmiddag die Stichting Steenbreek Alkmaar op zaterdag 29 februari, speciaal voor de nieuwbouwwijken Hollandse Tuin en Vroonermeer Noord, organiseerde.

Tientallen bewoners kwamen naar de tuinenmiddag om inspiratie op te doen voor hun tuin. Aan de aanwezige tuinontwerpers, kwekers en hoveniers kon men alles vragen over tuininrichting en plantenkeuze. "Fijn om hier ideeën op te doen voor onze nieuwe tuin. Wij willen een natuurlijke tuin, die niet veel onderhoud vraagt. We hebben vanmiddag veel praktische informatie gekregen", aldus een van de bezoekers.

Goede van een groene tuin

Het klimaat is aan het veranderen. Steeds vaker zijn er hoosbuien, hitte of een lange periode van droogte. Heftige buien veroorzaken vaak wateroverlast. Een groene tuin, zonder al te veel stenen, neemt water op en daardoor wordt het riool minder belast. Een groene tuin geeft schaduw en verkoeling tijdens warme dagen. Daarnaast is een groene tuin een aantrekkelijk leefgebied voor vogels, insecten en andere dieren. Ten slotte is een groene leefomgeving goed voor de gezondheid: het vermindert stress en geeft plezier en ontspanning. Zorg dus voor minder stenen in de tuin en meer groen. De tuinenmiddag en de andere activiteiten van Steenbreek Alkmaar worden georganiseerd door Hortus Alkmaar, in opdracht van de gemeente. www.alkmaar.nl/steenbreek.