'Onderweg' van Pauline Bakker.
'Onderweg' van Pauline Bakker. (Foto: aangeleverd)

Inspirerende kunst in Alkmaars ziekenhuis

ALKMAAR - De kunstcommissie Kunst als Medicijn (KAM) organiseert kunstexposities in het Alkmaarse ziekenhuis. Afgelopen weekend is de nieuwe expositie geopend met onder andere keramiek en kleurrijke schilderijen. De expositie is de komende drie maanden te bezichtigen en bevindt zich in de openbaar toegankelijke ruimten.

In de hoofdstraat, aan de wanden bij de Rode trap, hangt werk van Pauline Bakker. Ze heeft een klassieke en technische achtergrond. Dit is te zien in haar werk, de opbouw van het schilderij en van de kleursamenstellingen. Pauline geeft ook les. Haar cursisten exposeren in de gang van 040. Bij deze expositie is goed te zien, dat alle schilders hun eigen ontwikkeling doormaken en een eigen signatuur hebben ontwikkeld.

Kleurrijk

Jan van Ruyven exposeert met zijn schilderijen aan de wanden Metiusgracht zijde en de tussenhal. Abstracte vormen, maar ook wolkenpartijen, het beweeglijke water van de rivier, de kleurveranderingen van de bomen. Het komt allemaal terug in zijn werk. In de gang bij 130 hangen schilderijen van Boblee. Hij heeft verschillende stijlen ontwikkeld. Zijn oudste stijl is African Dance, waar een aantal mensen dansen op traditionele Afrikaanse muziek. Maar ook het leven in een Afrikaans dorp komt voorbij.

Keramiek

In de vitrines bij de hoofdingang en tegenover poli 035 werk van Monique Vink. De werken van Monique zijn figuratief. Haar grootste inspiratiebron zijn mens en dier met 'al zijn prachtige emoties en bewegingen'. Werk van Annelies Deutekom is te vinden in de vitrines bij de Rode trap en de Open ruimte. Door te experimenteren met diverse soorten klei, het bewerken met kleur en structuur en het stoken op verschillende temperaturen hebben de beelden van Annelies een verrassende huid en voorkomen.

Brons en glas

In de vitrines Metiusgracht beelden van Marjolein Pijper. Raku stoken, pitfire en smoorton, een glazuurcursus om ook eigen glazuren te kunnen samenstellen. Met al deze kennis ligt momenteel haar interesse bij het combineren van vazen en potten met glas. Naast beelden van keramiek maakt Marjolein ook beelden van brons, een heel andere techniek. De afwisseling is goed en inspirerend!

Satijn

De satijnen schilderijen van Jessica van den Heuvel hangen in het stiltecentrum en heeft de naam 'Illusion Collection'. Deze is zeer verrassend aangezien er beweging in de werken lijkt te zitten, rechte lijnen lijken rond te lopen en soms word je een werk 'in gezogen'. Door verschillende weeftechnieken te gebruiken, ontstaan verschillende lijnenspellen, waarbij het licht een belangrijke rol speelt.