De beurs is een must voor verzamelaars.
De beurs is een must voor verzamelaars. (Foto: aangeleverd)

Oude reclamebeurs in Egmond aan Zee

EGMOND AAN ZEE - In Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee alweer wordt zondag 15 maart voor de zesde keer een internationale beurs voor verzamelaars van oud reclamemateriaal georganiseerd. Op deze beurs zijn originele, oude emaillen reclameborden te vinden. Maar ook zijn neonreclames, winkeldisplays en reclameblikken in ruime mate aanwezig.

Elke week staat er een advertentie in de krant waarin emaillen borden gezocht worden. Achter deze advertenties zitten Rith Groot en Bart Oostindie. Twee zwagers die elkaar aangestoken hebben met het verzamelvirus. Overal haalden ze de reclameborden vandaan; rommelmarkten, sigarenboeren, oudijzerhandelaren, verzamelaarsbeurzen, mensen die vroeger bij de emaillefabriek 'Langcat' hadden gewerkt en uiteraard bij collega-verzamelaars. Maar ook regelmatig werden bij boeren op het platteland borden van daken of kippenhokken afgehaald.

Goedkoop alternatief

In de jaren '50/ '60 was het namelijk een goedkoop alternatief voor de duurdere dakpannen en zo zijn vele borden uiteindelijk voor het nageslacht bewaard gebleven. Inmiddels hangen niet alleen hun huizen vol met emaillen borden ook hebben zij samen het Emaillen Borden Museum opgericht in Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee. Dit hotel is tevens de locatie waar aanstaande zondag de internationale (ruil)beurs voor verzamelaars van oud-reclamemateriaal wordt georganiseerd. Er zijn inmiddels aanmeldingen van verzamelaars en handelaren uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Denemarken binnen die stands bemannen.

Must voor verzamelaars

Deze beurs is een must voor verzamelaars van oud reclamemateriaal maar ook voor bijvoorbeeld oldtimerbezitters die de wanden van hun garage willen versieren, is er van alles te vinden op het gebied van automobilia. En ook voor bedrijven die hun historisch archief aan willen vullen is dit 'the place to be'. De beurs vindt zondag 15 maart van 09.00 tot 13.00 uur plaats. De entree is gratis. En ook standplaatsen voor verzamelaars/handelaren zijn gratis. Bij vragen (of een emaillen bord dat verkocht moet worden) stuur dan een mailtje naar Rith@zuiderduin.nl of bellen naar 06 – 22 52 60 40.