Teamleider Yvette Roet helpt cliënten Orfeo (l) en Ed op weg.
Teamleider Yvette Roet helpt cliënten Orfeo (l) en Ed op weg. (Foto: Theo Annes)

Maatwerk GGZ pakt draad weer op

Vervolg van de voorpagina


“Tijdens de lockdown hebben we van alles georganiseerd om de betrokkenheid vast te houden”, onderstreept teamleider Yvette. “We zijn bijvoorbeeld bij de mensen langs geweest met een leuke attentie, een bosje bloemen of een ‘opkikker’. Dat werd zeker gewaardeerd. Ook hebben we een besloten Facebookpagina aangemaakt waar we regelmatig filmpjes op plaatsten. Zo konden we toch op afstand miniworkshops bakken en creatief bezig zijn geven en online quizzen organiseren. In dit soort tijden komt er enorm veel creativiteit bovendrijven hebben we gemerkt.” Voor cliënt Luuk was de online quiz een groot succes. “Ik ken de begeleiders het beste van iedereen. Dat leverde me ook nog een mooie prijs op”, vertelt hij triomfantelijk.

Houvast

Op dit moment komen bij Maatwerk dagelijks zo'n 25 mensen met een psychiatrisch heden of verleden, die moeite hebben met de invulling van hun dag en hier graag mee aan de slag willen. Voor hen is het centrum hun houvast. Door activiteiten uit te voeren lukt het ze om weer structuur en ritme in hun dag aan te brengen. Ook leren ze in hun eigen tempo nieuwe vaardigheden en worden ze sociaal sterker. Het aanbod aan werkzaamheden loopt uiteen van productiewerk tot creatieve activiteiten.

Meubels 'pimpen'

Yvette: “Elke week voeren onze cliënten vaste werkzaamheden uit voor onze opdrachtgevers, zoals Terra via Drukkerij de Dijk, Mooidoormij en Burgering Verpakkingen. Maar ook worden oude meubels ‘gepimpt’ en kapotte fietsen opgeknapt tot ze weer zo goed als nieuw zijn en te koop kunnen worden aangeboden. Daarnaast hebben we onze groen- en onderhoudsgroepen, die de wijk intrekken om het groen te onderhouden of zwerfvuil op te ruimen. En in ons atelier ontstaan de mooiste creaties, die in ons eigen gebouw maar soms ook elders geëxposeerd worden. Het zijn allemaal activiteiten die de mensen helpen in hun sociale en maatschappelijke ontwikkeling en die het creëren van nieuwe kansen helpen mogelijk te maken. Het centrum vormt een veilige plek om op terug te vallen of een nieuwe start te maken.”

Sfeer van weleer keert eindelijk terug

Tijdens de lockdown gingen de deuren van Maatwerk drie weken lang op slot. Yvette: “Vanaf 1 mei konden we de draad langzaam weer oppakken. Eerst met koffiegesprekken in kleine groepjes van maximaal drie personen in onze tuin, en korte wandelingen. Gelukkig was het mooi weer! Daarna hebben we onze activiteiten deels weer kunnen opstarten, uiteraard volgens alle voorschriften van het RIVM. Dat betekent dus dat de groepen kleiner zijn en niet iedereen tegelijk aan het werk kan. Onze cliënten houden zich geweldig goed aan de regels – anderhalve meter afstand houden is geen enkel probleem en de handen worden ook netjes gewassen. Als begeleiders zijn we er trots op hoe goed iedereen de aanpassingen heeft opgepakt. Maar het heeft wel even geduurd voordat de sfeer van vóór de coronacrisis weer een beetje terug kwam, maar dat lijkt nu eindelijk zo ver te zijn.”

'Het centrum vormt een veilige plek om op terug te vallen of een nieuwe start te maken'

Sociale contacten

De sociale contacten worden weer opgepakt, niet alleen binnen maar ook buiten het activiteitencentrum. Zo spreken Ed en Orfeo af in het weekend samen een rondje te gaan fietsen. “Lekker toch, samen even eruit. Het kan gelukkig weer!”