Ignas Tilma bij de Heilige Hart kerk in Heerhugowaard-Noord.
Ignas Tilma bij de Heilige Hart kerk in Heerhugowaard-Noord. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

'Behoefte om samen te komen in Heilige Hart- of Familiekerk is groot'

HEERHUGOWAARD - Hoe blijf je als kerk zichtbaar in een tijd dat mensen niet naar de dienst mogen komen? Dat vroeg de redactie van deze krant aan de diverse plaatselijke kerkgemeenschappen. Om de beurt doen ze hun verhaal in deze krant. Deze week: pastoor Ignas Tilma die in zowel de Heilige Hart van Jezus parochie in De Noord als de Heilige Familie parochie in 't Kruis voorgaat.

Deuren parochies De Noord en 't Kruis staan open

Tilma: "Eén van de aspecten van het christelijk geloof is dat het mensen bij elkaar brengt en verbindt. Daardoor sta je er niet alleen voor. We worden gedragen door God en door elkaar. Door de coronamaatregelen waren opeens veel bijeenkomsten niet meer mogelijk, waaronder het hart van het kerkelijk leven: de vieringen in de kerk. Dit was extra pijnlijk, omdat ook de hoogtijdagen van Pasen niet gezamenlijk gevierd konden worden. Toch is onze insteek van meet af aan positief geweest. In de parochies is veel creativiteit naar boven komen drijven van mensen die keken naar wat er wél mogelijk is. Niets doen en afwachten was geen optie. Parochieraden en vrijwilligers hebben gezocht naar manieren om toch de verbinding te zoeken, in het bijzonder met ouderen. Zo is geprobeerd om de hoopvolle boodschap van ons geloof ook in de vreemde tijd van de corona-crisis vorm te geven."

'In de parochies is veel creativiteit boven komen drijven'

Kaarsje branden voor dierbare

"Dat er geen vieringen meer konden zijn, betekende niet dat de kerk haar deuren moest sluiten", aldus Tilma. "Gebleken is dat veel mensen behoefte hadden om even de kerk binnen te gaan om een kaarsje aan te steken, te bidden of in de stilte tot rust te komen. Het is fijn dat we de kerkgebouwen hebben, zodat we een plek hebben waar we terecht kunnen met onze zorgen, ons verdriet en onze vragen. Overigens was en is het wel mogelijk om uitvaarten te houden in de kerk. Daarvoor gelden wel sterke beperkingen. Het is een groot gemis dat de gemeenschap niet aanwezig kan zijn om afscheid te nemen. In besloten kring kan er gelukkig toch op mooie manier vorm gegeven worden aan het afscheid, de herinneringen, het verdriet, de dankbaarheid en het geloof."

Bijbelquiz en knutselwerkjes

Met vrije-inloop diensten op Witte Donderdag en Goede Vrijdag, extra openstellingen in mei en zelfs een online Bijbelquiz met andere parochies uit de regio bleven de parochies zichtbaar. Tilma: "Kinderen deden de voorbereiding op de eerste communie digitaal en maakten met een knutselpakket dat ze in de kerk konden ophalen thuis een palmpasenstok waarmee ze zieken en eenzamen hebben blij gemaakt. Ook maakten ze tekeningen die voorzien van een palmtakje (teken van hoop en leven) werden uitgedeeld door vrijwilligers.

'Jongeren brachten bloemen en een flesje oranjebitter bij oudere parochianen'

De jongeren van de Heilig Hart van Jezus parochie hebben tweemaal de ouderen een hart onder de riem gestoken; eerst met bossen bloemen van een plaatselijke teler en op Koningsdag met een flesje oranjebitter. Twee jongeren van de Heilig Hart van Jezus parochie onderhielden contact met de ouderen; die konden hun verhaal bij hen kwijt. De jongeren probeerden goed in beeld te krijgen wat er speelde en of mensen extra aandacht nodig hadden. Op deze manier heeft de corona-crisis een impuls gegeven aan het ouderenpastoraat binnen de parochie."

Online vieringen

De pastorale zorg moest noodgedwongen in een ander jasje worden gestoken. Geen huisbezoeken of koffiedrinken na een viering, maar telefoongesprekken, filmpjes op YouTube en livestreamvieringen. "Ook de zegening van de palmtakjes en de wijding van de paaskaarsen kon op deze manier worden mee beleeft. In de week na Pasen volgde elke dag een korte gebedsviering en begin mei werd ook een online 'viering van meeleven' geplaatst, waarbij wordt stilgestaan bij overleden dierbaren. De eerste livestreamviering vanuit de Heilige Hart kerk vond 3 mei plaats; bij deze vieringen, die om de week gehouden worden, proberen we ook de andere parochies in het samenwerkingsverband te betrekken."

Maatregelen

Per 1 juni mogen er weer groepen van dertig man samenkomen. Tilma: "Vanuit de landelijke organisatie van de rooms-katholieke kerk hebben we de maatregelen ontvangen waarmee we de vieringen weer hebben kunnen opstarten. We zijn op dit moment druk bezig om alle maatregelen in de parochies te implementeren. Zoals het er nu voorstaat richten we ons voor wat de zondagsvieringen betreft op begin juli. Dan is het toegestaan om weer met honderd personen bij elkaar te komen. Over het hoe en wat worden de parochianen binnenkort geïnformeerd. We zijn hoe dan ook blij dat we weer samen kunnen komen voor vieringen. We merken dat de behoefte daaraan groot is."

De Heilige Hart kerk aan de Middenweg 541.