'Vos' Carlos wordt ondervraagd door deelnemers Thirza (7) en Fiona (5).
'Vos' Carlos wordt ondervraagd door deelnemers Thirza (7) en Fiona (5). ((Foto: Rodi Media/PS))

Stad van de Zon jaagt op 'vossen'

HEERHUGOWAARD - De Stad van de Zon was vrijdagavond 16 oktober even het domein van de jeugd. Die avond hadden acht ‘vossen’ zich verstopt in de wijk. Aan de jeugd de taak om hen binnen anderhalf uur allemaal te vinden en zo de puzzel te kunnen oplossen. Maar... Hoe weet je nou of iemand een vos is of ‘gewoon’ iemand die toevallig ‘s avonds op straat loopt, en waar houden ze zich verborgen? De snel invallende duisternis maakte het er niet makkelijker op.

Acht buurtbewoners waren bereid gevonden zich als vos ergens in de wijk te verstoppen. Een aantal van hen had zich uitgeleefd met kostuums en schmink, zoals het echtpaar dat als ‘kaartspel’ door de Tuin van Freyr en de Tuin van Malina rond paradeerde. “We kregen hier en daar best wat vreemde blikken van mensen die hier in de straat wonen”, vertelt Debora, alias de hartenkoningin. “Gelukkig snapten ze al snel wat er aan de hand was.” Andere vossen waren minder opvallend, zoals de ‘visser’ en de ‘vrouw met de hond’, die heen en weer liep over de Meridiaan. “Arme Bull heeft straks geen pootjes meer over”, lacht Charlotte, die haar rol met verve speelde en door veel groepjes kinderen in eerste instantie over het hoofd gezien werd. Eric trok met zijn dronkemansact juist veel aandacht en bleef goed in zijn rol. Carlos, die zich verkleed als echte vos achterin de wijk schuilhield, had voor de zekerheid thermokleding aangetrokken omdat het zo alleen op dat bankje best fris kon worden.

Parkeergarage

Rond de twintig groepjes kinderen in de basisschoolleeftijd waagden zich aan de speurtocht, de kleintjes onder begeleiding van een volwassene. Het ging er hier en daar fanatiek aan toe. Eén groepje dook zelfs de parkeergarage van de Vomar in, in de hoop daar een vos te kunnen vinden. Groepjes die elkaar onderweg tegenkwamen, gingen sportief met elkaar om door informatie te delen over waar de vossen zich bevonden. Uiteraard hielden de aanwezige volwassenen de anderhalve meter afstand in acht. Het winnende groepje bestond uit Esila, Jill, Jasmijn en Kerem; zij presteerden het om alle acht de vossen binnen een uur op te sporen en verdienden daarmee terecht de smakelijke hoofdprijs: gebak van Jos Rood! Maar ook voor alle andere deelnemers lag na afloop een traktatie klaar.

Jaarlijkse traditie

Het idee voor de vossenjacht kwam van wijkbewoner Stefan Croes, zelf vader van twee dochters. "Ik wilde graag iets leuks organiseren voor de kinderen uit de wijk. Deze herfstvakantie is anders dan anders vanwege de beperkingen die corona met zich meebrengt. Een vossenjacht is makkelijk te organiseren en ook nog eens ‘coronaproof'. Het valt of staat bij het enthousiasme van de deelnemers en de vossen en daarmee zat het gelukkig goed. De opkomst was geweldig en iedereen heeft een leuke avond gehad. Het zou leuk als we hier een jaarlijkse traditie van kunnen maken.”

De winnaars van de Vossenjacht verdienden lekkere gebakjes van Jos Rood.
'Vossen' Debora en haar man hadden zich uitgedost als kaartspel.