Een deel van het gebied waar het om gaat: Centrumwaard.
Een deel van het gebied waar het om gaat: Centrumwaard. (Foto: Gemeente Heerhugowaard)

Startschot nieuw Centrumwaard

HEERHUGOWAARD - De eerste vier online bijeenkomsten met bewoners en ondernemers in het gebied, bezoekers en andere geïnteresseerden over de toekomst van Centrumwaard zijn gehouden. De wensen: meer groen in de wijk, winkelen met de auto moet mogelijk blijven, neem de verkeersafwikkeling in het hele gebied mee, bestaande evenementen zoals Tour de Waard, de kermis, de week- en jaarmarkt moeten mogelijk blijven. En: maak gebruik van de kennis van bewoners en ondernemers in het gebied. Met dat laatste is de gemeente dus al van start gegaan.

"Centrumwaard/het Raadhuisplein en omgeving is in de loop der jaren een verrommeld gebied geworden", constateert wethouder Annette Groot, projectwethouder Centrumwaard. "Tijd voor plannen voor en vernieuwing dus." De vervanging van het riool onder de Middenweg leek een paar jaar geleden een goed moment om ook te kijken naar een herinrichting van de Middenweg. 'Er is toen een goed participatieproces doorlopen met als resultaat een aantal inrichtingsvarianten. Maar de voorgestelde maatregelen op die weg hebben directe gevolgen voor de omgeving. Vandaar de grootschalige aanpak die de gemeente nu voor ogen staat."

Gebiedsvisie

De gemeente wil, samen met inwoners en ondernemers, een gebiedsvisie opstellen aan de hand van vijf thema’s: Wonen, Winkelgebied, Bereikbaar en Veilig, Samen. Die visie moet eind dit jaar gereed zijn. In het eerste kwartaal van 2021 kan de raad die dan vaststellen. De gemeente wilde de afgelopen week zelf een-op-een met inwoners en ondernemers in gesprek over de toekomst van Centrumwaard, bijvoorbeeld op de weekmarkt. Vanwege de coronamaatregelen is dat afgeblazen. De gemeente werkt nu aan andere mogelijkheden om toch in gesprek te zijn.