Buurthuizen in betere tijden: de sluiting werkt eenzaamheid in de hand.
Buurthuizen in betere tijden: de sluiting werkt eenzaamheid in de hand. (Foto: NH Nieuws)

Water staat dorpshuizen in heel Noord-Holland aan de lippen

REGIO - Het is code rood voor de dorps- en buurthuizen. Dat laat Nico Bijman van Dorpswerk Noord-Holland weten aan mediapartner NH Nieuws. Door het grotendeels wegvallen van het verenigingsleven en de horeca, raken de reserves langzamerhand op.

'Dit werkt eenzaamheid in de hand'

In heel Noord-Holland zijn er zo'n 130 dorps- en buurthuizen in de kleine kernen. Daar komen nog de huizen in meer stedelijk gebied bij. En die dorps- en buurthuizen hebben het zwaar. Bijman: "Corona gaat zeker nog een half jaar of een jaar duren. Daarmee komen de dorpshuizen in financieel zwaar weer. Er zijn wel toezeggingen vanuit de provincie en het rijk, maar het is nog onduidelijk hoe je daar als dorpshuis gebruik van kan maken."

'Door corona komen dorpshuizen in financieel zwaar weer'

Gevolgen

Dat het slecht gaat met de dorps- en buurthuizen merkt Ineke Meijer, beheerder van de Oude School in Hensbroek maar al te goed. "Normaal gesproken hebben we hier grote groepen van zeventig dames van Vrouwen van Nu. Die moet dan weer worden opgesplitst. Al die verenigingen zitten daarmee." Normaal haalde het dorpshuis nog extra inkomsten uit de verhuur van zalen voor feesten en partijen, maar dat valt door de huidige coronacrisis volledig weg. Meijer maakt zich dan ook grote zorgen over de toekomst.

Centrale plek

Beate Völker is hoogleraar Sociologie. Zij benadrukt nog maar eens het belang van de dorpshuizen en buurthuizen. Het is volgens haar van groot belang dat deze locaties gezond worden gehouden, zeker in de kleine dorpen en kernen waar verder weinig plekken van ontmoeting zijn. Völker: "Het is voor een dorp een centrale plek. Een plek waar mensen samen komen. Het zorgt voor een laagdrempelige ontmoeting. Je komt mensen tegen die dichtbij wonen en dat is erg belangrijk."

Dat het bestaansrecht van dorpshuizen op de tocht staat, is volgens haar jammer. "De eenzaamheid zal alleen nog maar groter worden. Het is een aanhoudend probleem. Als je dit soort ontmoetingsplekken gaat sluiten werk je eenzaamheid in de hand."

Völker vertelt dat als dorps- en buurthuizen wegvallen dit grote consequenties heeft voor de sociale cohesie en dat heeft volgens haar weer gevolgen voor het functioneren van de samenleving. "Als je iemand ziet, dan zie je ook de situatie van diegene en dat is belangrijk. Dan kun je je ook in andermans situaties inbeelden. Als dat wegvalt, heeft dat gevolgen voor het gevoel van solidariteit. Het werkt polarisering in de hand."

Snel regelen

Volgens Nico Bijman schreeuwt de situatie om steun vanuit de provincie. Vanuit Dorpswerk doet hij er dan ook alles aan om financiële steun te krijgen. Bijman: "Wij willen het overleg met de provincie intensiveren om zo snel mogelijk te weten onder welke voorwaarden dorpshuizen gebruik kunnen maken van extra geld. Daarnaast is er ook geld vanuit de nationale overheid die via de gemeentes bestemd is voor dorps- en buurthuizen. Ook dat moet snel worden geregeld."