Kamil geniet van het spel van de andere kinderen.
Kamil geniet van het spel van de andere kinderen. ((Foto: aangeleverd))

KanzKlas krijgt warm welkom

OUDKARSPEL - Maandagochtend, 08.45 uur, IKC Oudkarspel. Beetje voor beetje schuifelen de eerste kinderen van de Kanz-klas hun nieuwe locatie binnen. Even kijken, voelen, ruiken en aftasten wat dit allemaal is. Nieuwe spullen, andere geuren, en wat is het hier licht! Gelukkig zijn de juffen en begeleidsters wel vertrouwd. ‘Juf’ Marieke in het ene lokaal en in het aangrenzende lokaal de andere juffen.

Mariekes eigen zoon Kamil is een van de leerlingen van de Kanz-klas, haar man Christiaan Kwint (tevens raadslid in de gemeente Heerhugowaard) is directeur van de gelijknamige stichting. Zij namen in 2013 het initiatief voor deze klas. “We hadden het geluk dat de Montessorischool Heerhugowaard ervoor openstond en meewerkte.” Volgens Bol zijn de verschillende budgetten voor zorg en onderwijs helemaal niet zo moeilijk te combineren als veel gemeenten en schoolbesturen denken. “Wij kunnen precies uitrekenen hoeveel uur onderwijs een kind krijgt, hoe lang het doet over fruit eten, hoeveel keer het uit de rolstoel wordt getild. Een kwestie van één keer opschrijven in een zorgplan.”

Anne is als eerste op school. Zij is helemaal uit Heemskerk gebracht door haar vader en kijkt haar ogen uit, wat is het hier mooi! Enthousiast pakt ze een speelgoedautootje uit de kast dat steeds hetzelfde liedje laat horen. Fijn, dit riedeltje kent ze. Als de mevrouw van de krant even op haar mobiel kijkt is ze er in drie stappen bij, mobieltjes zijn mega interessant. “Kom je An, gaan we even kijken wat je moeder in je tas heeft gestopt voor vandaag”, zegt de juf vriendelijk. Op dat moment komt ook Kamil het lokaal bekijken. Zijn rolstoel wordt opgeborgen en ook hij schuifelt voorzichtig door de ruimte, op zoek naar iets vertrouwds. “Vandaag wordt het zo’n dag dat we niks moeten, maar het laten komen zoals het komt”, vertelt Marieke. “Het is allemaal spannend genoeg.”

Samen naar School

Bijna alle kinderen gaan tot hun twaalfde jaar naar dezelfde basisschool. Meestal is deze school ook in de buurt waar ze wonen en maken ze vriendjes en vriendinnetjes in de buurt. Voor kinderen met een (meervoudige) beperking is dat vaak anders. Deze zeven leerlingen, tussen 4 en 14 jaar oud, hebben bij alles ondersteuning nodig. Ze kunnen niet even voor zichzelf werken, ook niet zelf naar de wc. Toch werkt de samenvoeging met een reguliere school heel goed. Dat is al eerder bewezen toen de Kanz-klas deel uitmaakte van de inmiddels gesloten Montessorischool in Heerhugowaard. Anna gymt straks mee met de middenbouw. Kinderen uit de andere groepen kunnen hier komen werken of voorlezen. In de pauzes spelen ze allemaal door elkaar op het plein. Op IKC Oudkarspel kunnen ze dit op een heel fraaie manier aanbieden, er is ruimte genoeg voor een eigen plek voor de Kanz-klas, en toch zitten ze middenin de school. “Onze ervaring is dat dat wederzijds leidt tot begrip en vooral heel veel plezier. De kinderen van de onderbouw racen de Kanz kids het liefst het hele schoolplein over in hun rolstoel”, lacht Marieke, “En andersom kijken zij hun ogen uit naar alle rennende en spelende kinderen en genieten daar enorm van. Het was vandaag heel mooi om te zien hoe vanzelfsprekend de kinderen contact maakten met buitenspelen. De kinderen zochten elkaar meteen op en stelden vragen, waren heel nieuwsgierig. Die inclusie en het samen leren is daarom de KanzKlas nu bij IKC Oudkarspel zit.”

Samenwerking met het onderwijs

Kinderen uit de KanZ-klas worden ingeschreven als leerling van de Montessorischool en zijn hiermee officieel leerplichtig. “Waar mogelijk sluiten we met onze kinderen aan binnen de andere groepen. Waar het kan doen we het samen! Dat is dagelijks het geval tijdens het buitenspelen, maar ook bij alle vieringen zijn we aanwezig.” In de klas wordt een schools programma aangeboden, maar wel aangepast aan het niveau. “We gaan bij ons aanbod vooral uit van ervarend en ontdekkend leren. We werken daarvoor veel met thema’s, gaan er regelmatig op uit en maken gebruik van de materialen die de school én de omgeving ons biedt.”

De dag begint vandaag met de kring. “De dag van de week wordt besproken, wat we gisteren of in het weekend hebben gedaan en wat we vandaag gaan doen. We lezen verder veel voor, er wordt met muziekinstrumenten gespeeld en met educatief speelgoed. Tussendoor wordt er fruit gegeten en daarna wordt iedereen verschoond. Na de lunch zullen ze vandaag wel total loss zijn, dus wordt het vanmiddag veel chillen op de kussens en op de bank, lekker met een muziekje op.” De dagen duren in de KanZ-klas tot 15.00 uur. “Het tempo ligt veel lager en ook zijn we veel tijd kwijt aan zorgtaken. De kinderen komen uit Heerhugowaard, De Stroet en Heemskerk dus zijn ook nog wel wat tijd kwijt aan reizen. De dagen zijn lang genoeg voor ze.” De toevoeging van de Kanz-klas aan het IKC Oudkarspel is voor iedereen een hele positieve ontwikkeling. “Toen we weg moesten uit Heerhugowaard was dat best heftig, zeker voor de ouders. Maar in Oudkarspel hebben we een fantastische plek gevonden waar we een mooie toekomst tegemoet gaan, daar reken ik op.”

Positief

Ariane Breimer, directeur van IKC Oudkarspel, deelt deze positiviteit. "Toen de mogelijkheid ontstond om de samenwerking met de KanZ-klas aan te gaan, hebben wij die met beide handen aangegrepen! Bij ons wordt elke KanZ-leerling gekoppeld aan een reguliere onderwijsgroep van het IKC. Per leerling wordt bekeken welke groep het meest passend is. Samen met de leerkracht(en) van zo'n groep wordt gekeken welke activiteiten geschikt zijn voor de betreffende leerling van de KanZ-klas om aan deel te nemen. Hierbij kan gedacht worden aan een kringgesprek, aan voorlezen, aan muziek, aan een creatieve activiteit, aan gym. We zijn als IKC Oudkarspel héél trots op de toevoeging van de Kanz-klas.”

In de pauze gingen de kinderen van de Kanz-klas door een erehaag naar buiten.
Afbeelding
De dag begint altijd met de kring. In het midden juf Marieke.
Afbeelding
Afbeelding