Pieta van der Mark
Pieta van der Mark (Foto: Aangeleverd)

Kokend water

Er zijn van die dingen waarvan je niet wist dat je hem wilde, tot je hem hebt en niet meer zonder kunt. Zo begon jaren geleden bij mij de invasie van huishoudelijke apparaten in huis. De waterkoker, de magnetron, de vaatwasser. Nu staan we voor de keus om een Quooker aan te schaffen. Een Quooker is een kokendwaterkraan. Hoef je niet meer te wachten op je waterkoker of fluitketel.


Ach, de fluitketel doet mij met weemoed terug denken aan het kamperen. 'Memories' (Maroon 5, 2019). Jarenlang trokken we in de zomer met de tent erop uit. Voor een paar weken je huis en dan vooral het huishouden achter je laten en op avontuur gaan. De auto in en rijden maar naar de zon. Het liefst naar Frankrijk. Rijden door machtige korenvelden en in de middag iedereen uitkijken naar een ‘campingwegwijzer’.


Uit ervaring wisten we dat je bij zo’n bordje met 'Camping á environ 500 mètres' steevast een nulletje meer kon optellen. Net voordat je de auto keert omdat je denkt dat je de afslag gemist hebt, ontwaar je ineens een campingvlag.


De eerste woorden die wij leerden waren bienvenue, complet en ouvert. Bij ouvert begon het avontuur. De camping op en uitpakken maar. Tent, luchtbedden, slaapzakken en wat kookgerei. Met de nadruk op wat. Een tweepits-brander en een pannensetje. Dat setje was als een Matroesjka poppensetje. Het deksel is de koekenpan, vervolgens ontleed je er drie pannetjes + een knijphandvat uit.

'Thee- en koffiezetten werd op de camping verheven tot een ritueel'

Het ultieme keukengerei was echter mijn keteltje. Je zou ‘m zo boven je kampvuurtje kunnen hangen. Thee- en koffiezetten werd op de camping verheven tot een ritueel. Eerst het water laten zingen; goed door laten koken en dan pas opschenken. Zo werd je gedwongen over te schakelen naar de ruststand, waarna je beloond werd met de heerlijke geur van koffie die langzaam werd prijsgegeven door het filter.


Filteren, de ultieme uitvinding om dingen te scheiden en/of lucht te zuiveren. Er zijn van die dingen waarvan je niet wist dat je hem wilde, tot ik lucht kreeg van de influencers en besefte: 'Ik kan niet zonder filter'. De Quooker moet nog maar even wachten.

Pieta van der Mark