Vierentwintig uur op elkaars lip zitten is niet altijd even gezellig.
Vierentwintig uur op elkaars lip zitten is niet altijd even gezellig. (Foto: Archief)

'Blaas af en toe even wat stoom af'

HEERHUGOWAARD - Het coronavirus raakt ons allemaal. Het is niet gemakkelijk om 24 uur per dag, zeven dagen per week op elkaars lip te zitten. Irritaties binnen het gezin groeien, merkt ook organisaties als GGD Hollands Noorden en de jeugdzorg.

Houd het thuis gezellig: opvoeden in coronatijd

De Heerhugowaardse Hansje Korver is zzp'er in de jeugdzorg. Ze ziet in haar vakgebied ook gevaren op de loer liggen. “Zelf werk ik momenteel niet in de uitvoering als ambulant werker of als jeugd en gezinscoach, maar voor collega’s die dat wel doen is het momenteel best een uitdaging. Sommige jeugdzorgorganisaties bieden gelukkig hulpverlening aan via Skype, WhatsApp etc. Ik vraag me af hoe dat op de langere termijn zal zijn. Lukt het om voldoende in verbinding met elkaar te zijn en zo tot de kern van het probleem te komen?"

Non-verbaal

Wat het voor jeugdzorgers extra moeilijk maakt is dat de communicatie voornamelijk non-verbaal plaatsvindt, waarbij het voor de hulpverlener heel belangrijk is om ‘tussen de regels door te kunnen lezen’. "Het is extra opletten tijdens een gesprek om de ander goed te kunnen begrijpen. Het zorgt voor meer innovatie en creativiteit. Op dit moment is er een groot tekort aan personeel in de jeugdzorg. Wanneer personeel door ziekte uitvalt, komen de overige collega’s nog meer onder druk te staan. Daarnaast zijn er zoveel gezinnen waarbij de school, opvang, sportvereniging of muziekschool een belangrijke en beschermende factor is voor een kind. Dat valt nu weg. Nu zijn ouders en kinderen voornamelijk thuis en zitten ze op elkaars lip. Alles is anders en kinderen merken dit ook. Ineens gaan ze niet meer naar school en zien ze vriendjes niet meer. Misschien heeft een van de ouders geen werk meer en zijn er hierdoor financiële problemen ontstaan. Spanningen lopen op en huiselijk geweld neemt toe. Het is belangrijk dat ouders een manier vinden om even stoom af te blazen door bijvoorbeeld in de buurt even te wandelen terwijl de andere ouder voor de kinderen zorgt. Of iemand te bellen die kan helpen om weer rustig te worden."

Het Sociaalplein

Ook wordt van ouders verwacht dat ze hun kinderen aan hun schoolwerk zetten. Dat kan volgens Hansje ook voor de nodige spanningen en uitdagingen zorgen binnen een gezin. "Ouders zijn immers geen leerkrachten. Praktisch gezien hebben sommige gezinnen niet de financiële middelen om elk kind achter bijvoorbeeld een laptop te zetten om schoolwerk te kunnen maken. Gelukkig zijn er nu mogelijkheden vanuit de gemeente om dit alsnog te kunnen regelen, mits een gezin aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zo heeft Heerhugowaard Het Sociaalplein waar men terecht kan met vragen. Zie voor meer informatie www.hetsociaalplein.nl."