Het nieuwe normaal: gesprekken op afstand.
Het nieuwe normaal: gesprekken op afstand. (Foto: Pixabay)

Samen leven op anderhalve meter

NOORD-HOLLAND - Volgens premier Rutte zijn we voorlopig nog niet af van de anderhalvemetersamenleving en zullen we moeten wennen aan de nieuwe omgangsvormen. Hoe ziet die samenleving eruit en hoe houden we dat vol?

'Vanzelfsprekendheid van onze omgangsvormen verdwijnt'

"Het zal heel raar en onwennig zijn, maar mensen kunnen dit wel aan", vertelt sociologe Beate Volker aan NH. Toch is het volgens haar zeker geen gemakkelijke periode. "Communiceren gaat alleen nog digitaal. Deze digitale communicatie gaat ten koste van het toeval en de spontaniteit. Daarmee gaat weer een heleboel plezier verloren." Ook leidt de periode van corona volgens de sociologe tot veel spanning, omdat we permanent op elkaars lip zitten.

Vanzelfsprekendheid

Verder vertelt de sociologe dat de coronaperiode inbreuk doet op onze culturele gewoonten. "We zullen de komende tijd geen handen meer kunnen geven. Iets dat altijd heel gebruikelijk is geweest in onze cultuur", aldus Volker. Ook de gebruikelijke drie zoenen en vriendelijke schouderklopjes zijn volgens haar ook verleden tijd. "De vanzelfsprekendheid van elkaar aanraken in de openbare ruimte is er wel af."

Kenny Meesters is onderzoeker Crisis- en Informatiemanagement en houdt zich bezig met de vraag hoe de nieuwe anderhalvemetersamenleving gehandhaafd moet worden op lange termijn. De oplossing van waarborging van de anderhalve meter afstand ligt volgens hem niet alleen in het handhaven, maar ook voor een groot deel in het faciliteren in gedragsverandering. Daarin kan technologie volgens hem een belangrijke bijdrage leveren. Die moet het mensen makkelijker maken om zich aan te passen. Volgens Meesters moet het gedrag dat mensen al hebben, worden gestuurd met informatie, bijvoorbeeld via apps op de telefoon. "Voor de coronamaatregelen keek je op je telefoon naar de opties als je naar je werk wilde gaan of iemand bezoeken: pak ik de trein, de bus of de auto? Op basis van bijvoorbeeld een app maakte je dan een keuze. Die keuzes moeten worden uitgebreid met een nieuwe factor: 'Kan ik die anderhalve meter handhaven of is dat niet het geval?' Mensen kunnen dan op basis van die informatie kiezen wat hij of zij gaat doen."

Volhouden

Of we het nog langer gaan volhouden, die anderhalve meter afstand? Volker is ervan overtuigd dat mensen goed in staat zijn om zich aan te passen aan de nieuwe omgangsvormen. Wel benadrukt zij dat de situatie lang niet voor iedereen gemakkelijk zal zijn. "Het eist veel solidariteit. Niet iedereen brengt dat op en houdt zich aan de regels." Toch denk zij dat de meeste mensen in staat zich aan te passen aan de nieuwe normen. Meesters waarschuwt dat we moeten waken voor een laconieke houding. Daar zit volgens hem de uitdaging in: het menselijke gedrag moet echt worden veranderd. "De vraag is of we daar ooit gaan komen, maar we kunnen wel de eerste stappen zetten."


(Bron: NH, nieuwspartner van Rodi Media)

Persoonlijk contact via beeldschermen: wen er maar aan.