Welzijnswerker Kees Niesten doet zijn ronde.
Welzijnswerker Kees Niesten doet zijn ronde. (Foto: Aangeleverd)

'We zien zeker kansen in deze tijd'

HEERHUGOWAARD - Bij MET Welzijn roeien ze momenteel met de riemen die ze hebben. "De coronacrisis heeft enorm veel invloed op ons werk", vertelt welzijnsmedewerker Liesbeth Leegwater. "Onze één-op-één huisbezoeken zijn grotendeels vervangen door telefonische ondersteuning of videobellen. Onze aanwezigheid in de wijk is veel minder en daar, waar we wel zijn, houden we de maatregelen van het RIVM in acht. Onze jongerenwerkers zijn nu veel online te vinden en ook diverse groepsactiviteiten willen we proberen online aan te bieden."

Team MET Welzijn mist het direct contact met hulpvragers

Hoewel het natuurlijk prachtig en fijn is dat er kan worden gebeld, al dan niet met beeld, en dat op die manier de hulpverlening door kan gaan, missen de hulpverleners van MET Welzijn het direct contact met de mensen enorm. Liesbeth: "We proberen zo goed mogelijk een scherp oog te houden op onze mantelzorgers en andere kwetsbare personen. Zo kunnen we inschatten of de hulpvraag mogelijk verandert. Het valt ons wel op dat het aantal nieuwe hulpvragers achter lijkt te blijven. Zit u ergens mee, heeft u ergens hulp bij nodig? Bel ons! Jongerengroepen lijken enorm goed te reageren op de nodige maatregelen: geen samenscholing en minimaal anderhalve meter afstand gaat redelijk goed. We geven gezinnen met kinderen veel tips over hoe je het thuis met elkaar gezellig kunt houden. Maar we kunnen bijvoorbeeld ook ondersteunen bij rouw of verlies en we zien dat dat nu meer aan de orde komt."

Steuntje in de rug

Liesbeth ziet ook kansen in deze tijd van toegenomen gevoel van saamhorigheid. "Naast BUUV, met een speciale coronapagina waar vraag en aanbod op samen komen, zijn er diverse initiatieven in de wijken en op social media. We volgen dit op de voet om mensen hier ook op te wijzen. Op de gemeentelijke website staan diverse initiatieven vermeld." Ook MET zelf draagt een steentje bij. "In de eerste week van de crisis hebben we een aantal bekenden een bos tulpen of een mooie kaart gegeven om hen een hart onder de riem te steken. Dat steuntje in de rug werd enorm gewaardeerd door de mensen."

Mooie dingen

Ondanks de crisis kan MET Welzijn ook nu mooie dingen doen. Liesbeth: "Een collega van mij heeft nauw contact met een inwoner, die in afwachting is van een indicatie vanuit de WMO. Door een taalbarrière heeft deze inwoner een heel klein sociaal netwerk, maar is er wél zorgondersteuning nodig. Mijn collega zorgt voor het vergroten van het netwerk, waardoor de zorg op dit moment tóch door kan gaan. Een ander voorbeeld: onze tweede bijeenkomst 'Ouders voor ouders' leek in duigen te vallen. Omdat deze ouders met kinderen met een (mogelijke) diagnose toch graag willen horen hoe andere ouders met de situatie omgaan, hebben we nu een online bijeenkomst gepland staan. We gaan het ervaren hoe of dit werkt. Voor iedereen is het spannend!"


MET Welzijn is er voor iedere Heerhugowaarder. Meer weten? Bel 088-8876971 of kijk op www.methhw.nl, heerhugowaard.buuv.nu of www.heerhugowaard.nl/coronaplein/