Vrouwenmonument aan de Oosttangent.
Vrouwenmonument aan de Oosttangent. (Foto: Lex van Lieshout Fotografie)

Aangepaste dodenherdenking

HEERHUGOWAARD - Dit jaar herdenken we dat 75 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog eindigde en vieren we 75 jaar Vrijheid. Naast de traditionele Dodenherdenking van 4 mei bij het monument aan De Dreef en bij het Vrouwenmonument aan de Oosttangent, is er door twee werkgroepen maandenlang hard gewerkt om extra evenementen te organiseren rond het thema 75 jaar vrede en vrijheid.

In lijn met de door de Rijksoverheid afgekondigde maatregelen ter bestrijding van het coronavirus heeft de Stichting 4 en 5 Mei Heerhugowaard het besluit moeten nemen de Dodenherdenking bij de monumenten aan de Dreef en bij de Oosttangent geen doorgang te laten vinden. Dit geldt ook voor de activiteiten rond de viering van de bevrijding op 5 mei.

Aangepast herdenken

De stichting heeft na overleg met de gemeente besloten dat maandag 4 mei door slechts enkele personen de kranslegging gedaan wordt, zonder de aanwezigheid van publiek. "Herdenken is en blijft nodig", onderstreept de stichting. "Datgene dat in de Tweede Wereldoorlog plaatsvond mag nooit meer gebeuren. Een kreet geslaakt door overlevenden uit vernietiging- en strafkampen. Helaas moeten we constateren dat zowel in ons land als elders in de wereld het antisemitisme, het racisme, de vreemdelingenhaat, het pesten en anti-Joodse incidenten en complottheorieën steeds meer de kop opsteken. Dit zal met kracht bestreden en bestraft moeten worden. Wij zullen ons steeds moeten afvragen: Zijn we bereid lering te trekken uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en in verzet te komen tegen onverdraagzaamheid en onrecht, discriminatie en racisme en aantasting van mensenrechten? En willen we ons blijven inzetten voor onze democratie, ondanks haar tekortkomingen, voor de rechtelozen, de machtelozen en de ontheemden en voor een samenleving waarin mensen met elkaar discussiëren, argumenteren en zonder geweld proberen te overtuigen?"

Waards comité: 'Herdenk thuis de doden'

Vlag halfstok

De stichting vraagt Heerhugowaarders op 4 mei thuis de doden te herdenken. "Allen die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. De Joden, de Roma en de Sinti. De verzetsmensen die zijn vermoord en alle anderen die zijn omgekomen. Hang 4 mei gedurende de dag de vlag halfstok tot een uur na zonsondergang."

Afbeelding