Hoe neem je afscheid als je afstand moet bewaren?
Hoe neem je afscheid als je afstand moet bewaren? (Foto: Archief)

Afscheid nemen in coronatijd

REGIO - Nienke Blom is uitvaartbegeleider bij libelle levensafronding en uitvaartbegeleiding. Hoe neem je afscheid van een dierbare als alles draait om afstand houden? "Families hebben te maken met nieuwe regels over het aantal mensen bij een afscheidsdienst en moeten keuzes maken wie er bij het afscheid aanwezig mogen zijn. Samen kijken we naar wat wél mag, wat bij de overledene en de familie past en welke elementen we kunnen inzetten voor een persoonlijk, respectvol afscheid."

Net als vóór de coronacrisis, gaat er veel tijd, aandacht en warmte naar de nabestaanden. En bij voorgesprekken óók naar de stervende. Goed luisteren en doorvragen, heldere communicatie en duidelijkheid. "Maar ik verzorg de overledene momenteel bijvoorbeeld niet samen met de nabestaanden of met een collega, omdat we nu anderhalve meter bij elkaar vandaan moeten blijven. Dat doet de familie nu zelf, óf ik vraag Afuitex. specialisten in overledeneverzorging waar ik al jaren prettig meesamenwerk. Gezinnen zoeken elkaar ook nu op: als vader overlijdt, komen de kinderen toch bij moeder. Zelf hou ik afstand. We overleggen telefonisch of mailen, appen, videobellen. Er mag bezoek bij de overledene zijn, alleen niet teveel mensen bij elkaar én op gepaste afstand. Wie niet naar de dienst kan, maar wel graag afscheid wil nemen, kan na overleg met de nabestaanden op afspraak naar de 24-uurskamer of bij een thuisopbaring, aan huis komen. Het gezin blijft dan op afstand."

Livestream

"Anekdotes en herinneringen aan de overledene bespreken we evengoed - in de tuin of aan de telefoon - en foto’s die bij het afscheid vertoond worden, ontvang ik ook. Muziek wordt uitgezocht. Ogen en oren zijn zintuigen die prima werken op anderhalve meter afstand. Bij de dienst zelf mogen niet meer dan dertig personen in de ruimte zijn, er worden geen handen geschut en er is geen horeca na afloop." Ondanks die beperkingen mocht Nienke de afgelopen tijd getuige zijn van een aantal bijzondere momenten. "Een klein afscheid met mevrouw, kinderen en kleinkinderen; juist in deze intieme setting durfde iedereen een bijdrage te leveren met een speech of een liedje. Ik ervaar veel dankbaarheid van mensen voor de dingen die ze wél mogen, maar ook in de vorm van prachtige rouwkaarten en uitgebreide herinneringen op mijn online condoleanceregister. Ook mooi: onder de juiste voorbereiding en met duidelijke afspraken kan een erehaag worden gecreëerd voor de overledene, mensen branden thuis een kaarsje op het tijdstip van de uitvaart of laten bloemen bezorgen. Ook sturen ze verhalen op die de familie tijdens de dienst kan voorlezen. Het digitale tijdperk bood al mogelijkheden voor foto- en filmopnames en sinds de crisis wordt ook meer gebruikgemaakt van livestream."

Pak de rust

"Verlies je iemand in deze tijd, neem als eerste actie even geen actie. Pak de rust en ga na wat belangrijk voor jullie is. Bepaal welke uitvaartbegeleider je wil. En ga vooral op zoek naar wat wél kan. Als je iets wil, vraag door of bedenk samen een mooi alternatief. Er is veel mogelijk."


Kijk voor meer info op libelleuitvaartbegeleiding.nl.

Nienke Blom: 'Ondanks de coronamaatregelen is er veel mogelijk bij een uitvaart.'