Oud-wielrenner Steven Rooks en zijn zus Margriet gingen in een geleende hijskraan op bezoek bij hun moeder.
Oud-wielrenner Steven Rooks en zijn zus Margriet gingen in een geleende hijskraan op bezoek bij hun moeder. (Foto: Diane van den Broek)

‘Gemis aan sociale contacten is voor onze ouderen erger dan het virus zelf’

HEERHUGOWAARD - Ze bezocht haar moeder bijna dagelijks in De Raatstede. Tot ruim vier weken geleden het coronavirus toeslaat in Nederland en er landelijk een bezoekverbod voor verzorgings- en verpleeghuizen wordt ingesteld. "Natuurlijk begrijp ik het, maar na al die tijd was ik er zo klaar mee’’, vertelt Margriet Rooks. Broer en voormalig wielerkampioen Steven Rooks regelde een kraan en samen zochten ze het hogerop. "Drie hoog wel te verstaan. Het was fantastisch om moeder weer te kunnen zien, echt in de ogen te kijken. Ze was heel verrast. Zo fijn.’’

Twee dagen later staat de familie Rooks weer op de stoep, ditmaal met tulpen van Johan Breed voor de medewerkers van De Raatstede, één van de twee woonzorgcentra van Pieter Raat. "Ze doen zo hun best en eerder was ik best boos vanwege het bezoekverbod. Het is zo onzeker allemaal." Bestuurder Gabriele Kasten begrijpt de emoties. "Dagelijks komen er tijdens onze spreekuren telefoontjes binnen van familieleden en naasten. Deze situatie, dit ellendige virus, raakt ons allemaal. Het gemis aan sociale contacten is voor onze senioren misschien nog wel erger dan het virus zelf", verzucht ze. "Natuurlijk zijn er alternatieven: beeldbellen, post… Maar toch. Een arm om de schouder, een knuffel, naast elkaar zitten en elkaar kunnen zien en voelen, dat gaat nu niet.

Lees verder op pagina 5