Marieke Craamer.
Marieke Craamer. (Foto: Aangeleverd)

Wheelie

Ik rijd regelmatig op de Middenweg, het vernieuwde stuk voor fietsers en bussen, langs het Park van Luna. Daar zie ik dus zeer regelmatig jongens en mannen een wheelie proberen te maken. En met regelmatig bedoel ik dat ik dat eigenlijk iedere keer wel zie als ik daar fiets.


Wat een wheelie is? Een wheelie is het zodanig balanceren op een fiets dat men alleen op het achterwiel rijdt. Ik vind het een intrigerend iets en vraag me af waarom zoveel jongens dit doen of proberen. En waarom het blijkbaar een jongensding is. Ik heb eens rondgevraagd bij mijn puberdochters en die kennen geen meiden die dit ooit doen. Terwijl ze denken dat eigenlijk alle jongens die ze kennen dit wel eens doen.


De meest jongens doen een wheelie op hun achterband, maar laatst zag ik een maaltijdbezorger op een scooter en die was op zijn voorband een wheelie aan het oefenen. Geen idee wat de gevolgen waren voor de maaltijd in zijn box, maar het is blijkbaar een drang die moeilijk te onderdrukken is. En van de week fietste ik achter een volwassen man en die besloot uit het niets ook wheelies te gaan oefenen. Na een stuk of zeven pogingen haalde ik hem in en zei dat ik het heel knap van hem vond. Hij zei dat hij zelf ook vond dat het best goed ging en keek er erg trots bij. En daarna was ik wat in de war. Ik was wat sarcastisch, maar hij helemaal niet! Dus: wat is dat met wheelies?

'Voor mannen blijkbaar een drang die moeilijk te onderdrukken is'

Vroeger deden jongens die ook al weet ik. Ikzelf fietste wel met losse handen of staand maar ik heb nooit de behoefte gehad om te fietsen op alleen mijn achterband. Laat staan op mijn voorband. Maar die trotse blijk van die man vergeet ik niet. Dus ik zal complimentjes blijven uitdelen en grote en kleine jongens toejuichen bij succesvolle wheelie pogingen, want het is blijkbaar een heel ding.


Een raar ding. Degene die het mij wil uitleggen: graag!

Marieke