Burgemeester Blase doet een oproep aan alle Heerhugowaarders: 'Houd je aan de basisregels'.
Burgemeester Blase doet een oproep aan alle Heerhugowaarders: 'Houd je aan de basisregels'. (Foto:Archief Rodi Media)

Oproep burgemeester Blase: ‘Voorkom nieuwe lockdown, houd afstand’

HEERHUGOWAARD - Burgemeester Bert Blase van Heerhugowaard doet samen met zijn zestien collega’s in de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord een gezamenlijke oproep tot het blijven houden van anderhalve meter afstand en het naleven van de basisregels. Dat doen ze onder meer in een paginagrote advertentie in het Noordhollands Dagblad van woensdag 19 augustus.

Aanleiding voor deze oproep zijn de zorgwekkende cijfers over het aantal COVID-19- besmettingen van de afgelopen weken. Minister-president Rutte liet tijdens de persconferentie van dinsdag 18 augustus weten zich zorgen te maken over deze ontwikkeling. Veel besmettingen ontstaan in de privésfeer. Plaatsvervangend voorzitter van de veiligheidsregio Jan Nieuwenburg erkent dat het soms best lastig is om de basisregels aan te houden. “Maar ik zie ook dat de meeste mensen echt wel willen. Toch neemt het aantal coronabesmettingen weer toe. Juist thuis blijkt corona nu het meest verspreid te worden. Bij het ontvangen van visite, op verjaardagen of bij feestjes. Familie, vrienden en de eigen omgeving voelen voor veel mensen veilig, maar bedenk wat voor gevolgen het kan hebben als daar het virus rondwaart.” Nieuwenburg geeft aan thuis zelf ook afstand te houden. “Ook op de verjaardagen van mijn dochters deze maand.”

Basisregels

Blase en zijn collega’s roepen inwoners op om te helpen besmettingen en een nieuwe lockdown te voorkomen. “Niemand zit erop te wachten dat de horeca weer moet sluiten, of de scholen weer dichtgaan. Zover is het gelukkig nog niet. Hou je aan de basisregels: hou afstand, vermijd drukke plekken, was vaak je handen. En bij klachten: blijf thuis en laat je testen.”