Afbeelding
(Foto:Aangeleverd)

Roei je fit bij OSSA - 't hele jaar door

HEERHUGOWAARD - Wat is er nu fijner om lekker met je neus in de wind over het water te varen, in je eentje of met een groep? Sportief bezig zijn in de open lucht, daar hebben ze bij OSSA hun specialiteit van gemaakt. De roeivereniging aan de Westdijk 12 organiseert zondag 23 augustus van 13.00 tot 16.00 uur een open dag. "We openen graag onze deuren voor iedereen die interesse heeft in roeien", aldus Nancy van 't Hof namens OSSA. "Uiteraard is er ook gelegenheid zelf in de boot te stappen om deze veelzijdige watersport uit te proberen."

Open dag bij roeivereniging OSSA aan de Westdijk

Net als voor veel andere verenigingen was het afgelopen halfjaar ook voor OSSA niet gemakkelijk, want tijdens de coronaperiode kon er niet geroeid worden. De hele vereniging was dicht. "Een aantal leden heeft een ergometer mee naar huis genomen, zodat ze toch nog thuis en individueel konden trainen", vertelt Nancy. "Het was een lastige periode: geen instroom van nieuwe leden, geen activiteiten die we konden organiseren en ook geen inkomsten. Ook de leden misten de gezellige nazit na het roeien en het contact met elkaar."

'Coronaproof'

Na een aantal weken kwam het bericht dat er geroeid mocht worden in eenpersoonsboten. Nancy: "Het bestuur is toen gelijk aan de slag gegaan met een coronaprotocol, dat we aan de gemeente moesten voorleggen. Alle lof aan de gemeente Heerhugowaard; ze reageerden heel snel, pragmatisch en behulpzaam om ervoor te zorgen dat er op een veilige, 'coronaproof' manier geroeid kon worden. Wat had iedereen het roeien gemist! Jeugdleden tot en met twaalf jaar mochten in meerpersoonsboten roeien, de overige jeugd in eenpersoonsboten. Niet alle leden hebben de permissie om in eenpersoonsboten te mogen roeien, dus deze groep zat nog langer thuis. Maar gelukkig kunnen we nu weer in alle bootsoorten roeien en is iedereen weer lekker actief. Uiteraard met de anderhalvemeterregel en andere richtlijnen van het RIVM, maar we kunnen weer sporten. En daar genieten we enorm van."

Tachtig

"Hopelijk gaat het met de corona ook de goede kant op en zal er weer een moment komen dat we andere activiteiten ook gaan opstarten. Zoals het feestje van onze vier leden die dit jaar tachtig zijn geworden. Mooi om te zien dat deze mannen nog wekelijks roeien en lekker actief zijn! Wat roeien zo'n fijne sport maakt, is de veelzijdigheid: je gebruikt al je spieren", vertelt Nancy. "OSSA biedt verschillende mogelijkheden, voor elk sporttype. Naast de diverse cluburen zijn er toertochten voor de recreant, aanvullende trainingen voor de conditieroeier en wedstrijden voor de roeier met ambitie. Roeien kun je bovendien het hele jaar door doen; natuurlijk lekker in de buitenlucht, maar bij kou en regen ook binnen op de roeimachine. Het is een sport die zich zowel solo als samen heel makkelijk laat uitoefenen en zowel op recreatief als op competitief niveau kan worden gedaan. Net wat het beste bij je past."

Leven lang fit

Tijdens de open dag bij OSSA kunnen belangstellenden een kijkje nemen in de botenloods, de gezellige kantine, kleedkamers plus het krachthonk. Deze ruimte is een mooie aanvulling op de roeisport. Zo kun je bij OSSA ook indoor- en krachttraining volgen. Daarnaast staan leden klaar om vragen te beantwoorden en ervaringen te delen onder het genot van een kop koffie of thee met wat lekkers.

Start basisinstructie

Heb je de smaak te pakken na een proefvaart? Dan kun je leren roeien in twintig lessen. Je leert alles van de onderdelen van de boot, het roeien zelf tot de stuurmanskunst met bijbehorende commando’s. Ben je niet in de gelegenheid om naar de open dag te komen? Vraag dan om een gratis proefles via instructie@rvossa.nl.


Meer weten? Kijk op www.rvossa.nl.

Afbeelding