Sporten in coronatijd: wat mag wel en wat niet?
Sporten in coronatijd: wat mag wel en wat niet? (Foto: Archief)

Sporten: wat mag wel en wat niet?

HEERHUGOWAARD - De mogelijkheden om te sporten zijn vanaf 29 april verruimd, in elk geval voor de jeugd en de topsporters. Maar wat houdt de verruiming precies in?

Kinderen tot en met twaalf jaar mogen weer onder begeleiding in teamverband sporten. Jongeren van dertien tot en met achttien jaar mogen dat ook, maar dienen anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Het sporten mag alleen in de buitenlucht, ook bij verenigingen. Sporthallen, zwembaden en fitnesscentra moeten vooralsnog de deuren gesloten houden. Omkleden en douchen moeten de kinderen thuis doen en ouders mogen niet langs de lijn staan kijken. Per gemeente wordt gekeken hoe dit het beste kan worden geregeld; in Heerhugowaard is Heerhugowaard Sport in nauw overleg met verenigingen en buurtsportcoaches bezig de protocollen van het RIVM, sportkoepel NOC*NSF en de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) in de plaatselijke situatie in te passen. De competities liggen, net als sportevenementen, in elk geval tot 1 september stil.


Voor iedereen ouder dan achttien jaar blijft sporten in groepsverband verboden, ook als ze in de buitenlucht zijn. Volwassenen mogen alleen sporten op openbare plekken en met niet meer dan twee personen, die bovendien andere halve meter afstand tot elkaar dienen te bewaren. Mochten ze klachten hebben (neusverkoudheid, koorts, keelpijn of hoesten), dan moeten ze thuisblijven. Ouderen in risicogroepen wordt buiten sporten ontraden. Ook bridgen en schaken brengt voor deze groep te veel risico met zich mee. Buitensporten waarbij eenvoudig anderhalve meter afstand bewaard kan worden, zoals surfen, varen, roeien, paardrijden en zwemmen in open water, mogen weer. Maar alleen met maximaal twee personen. De kans dat het coronavirus zich via een bal, racket of net overdraagt is minimaal. Desondanks blijft het advies: regelmatig handen wassen.


Lees volgende week meer over hoe verenigingen in Heerhugowaard het sporten 'coronaproof' willen maken.

Sporten in coronatijd: wat mag wel en wat niet?