Wonen Plus Welzijn in tijden van corona

REGIO - De landelijke maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn nu een aantal weken van kracht. Deze maatregelen zijn van grote invloed op thuiswonende ouderen en mensen in een kwetsbare positie.

Wonen Plus Welzijn (WPW) doet er alles aan om er te zijn voor de mensen die het nu moeilijk hebben. Welzijnsconsulent Judith Sanstra vertelt: “Onze dienstverlening wordt uitgevoerd door zowel vrijwilligers als beroepskrachten. Veel staat normaal gesproken in het teken van ontmoeting, informatie en gesprek. Ontmoetingsactiviteiten zijn nu door maatregelen vanuit het RIVM noodgewongen stopgezet. We vinden het, vooral nu het zo moeilijk is voor veel mensen, ontzettend belangrijk om in contact te blijven en diensten die nog mogelijk zijn voort te zetten.”

Op dit moment kan men voor het volgende bij WPW terecht:

- Maaltijdvoorziening aan huis: Wie niet meer in staat is zelf te koken kan hier gebruik van maken. WPW biedt diverse soorten maaltijden. De voorziening wordt uitgevoerd door betrokken vrijwilligers, de maaltijden worden bezorgd tot aan de deur.

- Boodschappen aan huis: Wie zelf geen boodschappen kan doen en ook niet terug kan vallen op het netwerk of een thuisbezorgwinkel, kan een beroep doen op WPW. Vrijwilligers halen en bezorgen de boodschappen.

- Belservice: Een ieder die behoefte heeft aan een luisterend oor of een praatje, of graag in gesprek gaat over wat men raakt en bezighoudt in deze crisis, kan rekenen op vrijwilligers en beroepskrachten voor een kort of lang gesprek.

- Het jongerenwerk is nu vooral online aanwezig. Via diverse social media kanalen worden jongeren uitgedaagd en worden spellen online gedaan. Zin in een leuk gesprek of hulp nodig? Dit is ook mogelijk bij het jongerenwerk. Instagram: huiskamerlangedijk en Facebook: Jongerenwerk Langedijk.

Judith vervolgt: “We bieden maatwerk. Dat wil zeggen dat we per situatie en per persoon zoeken naar wat mogelijk is. We overleggen met de aanvrager zelf, maar betrekken hierbij ook de gemeente en samenwerkingspartners om per persoon te komen tot de beste oplossing.”
Onder maatwerk wordt verstaan:

- Zelf contact maken: Gemerkt wordt dat sommige mensen zich met de situatie geen raad weten, maar ook schroom hebben om zelf te bellen. Om deze reden worden de mensen gebeld die bij WPW bekend zijn, zoals de deelnemers van de Doet & Ontmoet, abonnees en deelnemers van contactgroepen. Er wordt nagegaan hoe het gaat. Wanneer iemand aangeeft behoefte te hebben aan een dagelijks gesprek of een aantal keer per week, dan verzorgen vrijwilligers dat graag.

- Thuisbezoek: Voor veel mensen met dementie of een andere beperking is de dagbesteding weggevallen. Dit heeft een grote impact. Een aantal beroepskrachten gaat daarom bij de deelnemers op Thuisbezoek, met inachtneming van strikte voorzorgsmaatregelen,. Op deze manier kan de mantelzorger wat verlichting krijgen.

- Youtube: Met ingang van week 19 heeft WPW de beschikking over een eigen Youtube kanaal met eigen video’s. Hier zijn ‘online’ activiteiten en workshops te volgen. Het kanaal is te vinden op wonenpluswelzijn.nl.

Vrijwilligersoproep

Voor al deze dienstverleningen is Wonen Plus Welzijn op zoek naar vrijwilligers die graag hun steentje tijdens deze coronacrisis bijdragen. Wie op dit moment thuis is door de Coronacrisis en tijd heeft zich in te zetten voor een ander, kan zich aanmelden. Langedijk: langedijk@wonenpluswelzijn.nl of tel. 0226-318050 (werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur). Heerhugowaard: heerhugowaard@wonenpluswelzijn.nl of tel. 072- 5717170 (werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.)