Claudia Honselaar voor de Kunstkerk.
Claudia Honselaar voor de Kunstkerk. (Foto: Theo Annes)

‘We blijven vechten om de Kunstkerk draaiende te houden’

HEERHUGOWAARD – Ook de Kunstkerk in Heerhugowaard heeft fors geleden onder de coronacrisis. In de afgelopen maanden is het kunstcentrum tien weken dicht geweest.

Collectie in Kunstcadeauwinkel is behoorlijk uitgebreid

“Belangstellenden konden wel op afspraak langskomen, maar dat gebeurde slechts af en toe”, zegt Claudia Honselaar, coördinator van de Kunstkerk die gevestigd is in een voormalige Stationswegkerk. “Over de financiële gevolgen is nu nog niets te zeggen. De verschillende overheidsregelingen zijn uiteraard bijzonder welkom, maar ze dekken de verliezen van dit jaar niet.”

Prachtige locatie

Vanwege de coronacisis is ook de Atelier- en Kunstroute, het evenement dat eens per twee jaar wordt georganiseerd en dat aankomende september zou worden gehouden, afgelast. “Omdat we toch graag plaatselijke kunstenaars een podium willen bieden om hun werk aan zoveel mogelijk bezoekers te laten zien, is de route verplaatst naar het weekend van 18 en 19 september 2021. De Kunstmarkt die gepland stond, verschuiven we naar 2022.” Na een aantal omzwervingen kwam Stichting De Kunstkerk terecht in een prachtige locatie: de voormalige PKN-kerk aan de Stationsweg. Binnen tref je een groot assortiment aan schilderijen en andere kunstwerken, die of gehuurd of gekocht kunnen worden. Na de zomer komen er weer nieuwe doeken in de collectie, waar mensen thuis van kunnen genieten. Claudia: “Alle activiteiten zijn sinds half maart stil gelegd, waaronder onze workshops, lezingen, cursussen, de educatie voor jongeren en niet te vergeten de exposities. Voor al deze activiteiten is meer ruimte nodig om de anderhalve meter afstand te kunnen waarborgen dan in onze Kunstkerk aanwezig is. In de herfst wordt de draad weer opgepakt, zodat vanaf januari 2021 alle activiteiten opnieuw kunnen worden aangeboden.” De medewerkers van de Kunstkerk hebben de ‘coronaperiode’ gebruikt om de collectie in de kunstcadeauwinkel met mooie, artistieke cadeaus uit te breiden. Het gehele interieur ziet er na een stevige schoonmaakbeurt pico bello uit.

Word Vriend

Claudia is ook bezig met een online educatieprogramma voor scholieren van het voortgezet onderwijs. “Dat hopen we na de zomervakantie online te kunnen zetten. Daarnaast doen onze twintig vrijwilligers er alles aan om onze instelling draaiende te houden. Met mooie exposities, onze kunstcadeauwinkel en de kunstuitleen waarbij men al voor een tientje per maand een fantastisch en uniek kunstwerk thuis aan de muur kan hangen. Maar men kan ook Vriend worden van de Kunstkerk. Voor vijftig euro per jaar steun je de Kunstkerk en krijg je allerlei leuke voordelen, zoals tien procent korting in onze cadeauwinkel en gratis deelname aan een workshop en een lezing. Door vriend te worden wordt het aanbod van de Kunstkerk versterkt én draag je bij aan ons voortbestaan. Als dat geen win-win is…!”

Meer informatie via info@kunstkerkheerhugowaard.nl.

De Kunstkerk is in de afgelopen maanden tien weken dicht geweest.