Pastoor Ignas Tilma bij de Heilig Hartkerk in Heerhugowaard-Noord.
Pastoor Ignas Tilma bij de Heilig Hartkerk in Heerhugowaard-Noord. (Foto: Vincent de Vries/ archief)

'Hiermee laten we ons hart spreken'

HEERHUGOWAARD - In heel Nederland worden woensdag 25 november kerken rood verlicht om aandacht te vragen voor het recht op vrijheid van godsdienst voor mensen van alle religies en voor de vervolging van christenen wereldwijd. Inmiddels kleuren 91 kerken in Nederland roodt in het kader van #RedWednesday, waaronder de Heilig Hartkerk in Heerhugowaard-Noord.

Heilig Hartkerk in De Noord kleurt rood op #RedWednesday

Met #RedWednesday wil organisator Kerk in Nood mensen bewust maken van de vervolging van gelovigen - vooral minderheden – en oproepen tot tolerantie en respect voor gelovigen en tussen geloofsgroepen. Kerk in Nood presenteert de feiten van christelijke vervolging op een eerlijke en feitelijke manier en doet geen afbreuk aan andere geloofstradities, maar benadrukt juist hoe het bouwen van bruggen en de interreligieuze dialoog een middel is om vrede tussen geloofsgroepen tot stand te brengen.

Tegengeluid

Pastoor Tilma van de Heilig Hart Kerk in Heerhugowaard-Noord vindt het belangrijk dat zijn kerk meedoet met #RedWednesday. "Met deze actie laten we ons hart spreken. Op teveel plekken in de wereld ondervinden mensen dwang of onderdrukking als het gaat om hun geloof. Door aan te sluiten bij RedWednesday laten we een tegengeluid horen en zijn we in gebed verbonden met mensen die vanwege hun geloof worden vervolgd. Buiten wordt de kerk rood uitverlicht, binnen gaan we in gebed. In alle eenvoud geven we zo uitdrukking aan ons verlangen naar eenheid tussen mensen wereldwijd."

Kaarsje

De kerk is woensdagavond 25 november vanaf 17.30 uur open. Er wordt een korte film getoond waarin de vervolging van gelovigen besproken wordt. Ook is er gelegenheid om een kaarsje te branden en stil te staan bij mensen die vanwege hun geloof worden vervolgd. De gebedsviering in de rood verlichte kerk begint om 19.30 uur. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Kerk in Nood

#RedWednesday is een wereldwijd initiatief van Kerk in Nood (ACN), een katholieke hulporganisatie die in 145 landen pastorale projecten en vervolgde christenen ondersteunt. De stichting is in 1947 door de Nederlandse pater Werenfried van Straaten opgericht en steunt zo'n 5000 projecten per jaar.


Meer info op www.kerkinnood.nl.