Heb jij die vrolijke gluurpietjes al gespot?
Heb jij die vrolijke gluurpietjes al gespot? (Foto: Facebook)

Zoek je ook mee naar Gluurpietjes?

HEERHUGOWAARD - Weet je het nog? In maart, tijdens de eerste coronalockdown, gingen gezinnen met kinderen massaal op berenjacht door de wijken. De teddybeertjes die toen achter de ramen en deuren zaten, zijn dit najaar vervangen door... gluurpietjes! Geen echte natuurlijk, maar vrolijke raamstickers en -tekeningen in verschillende kleuren. Hoe toepasselijk nu Sinterklaas weer in het land is!

Berenjacht van voorjaar maakt plaats voor nieuwe speurtocht

Het initiatief voor de gluurpietjesspeurtocht is ontstaan in het Brabantse Gemert en wordt inmiddels door het hele land omarmd, waaronder in Heerhugowaard. Erica van der Kolk besloot op de trend aan te haken en besloot een bericht te posten op de Facebookpagina 'Berenjacht Heerhugowaard', die de afgelopen maanden stil lag. "Ik ben zelf gastouder en heb gezien hoe leuk de kinderen het vonden om de beren te zoeken", vertelt ze. "Daarom heb ik de oude Facebookgroep van de beren nieuw leven in geblazen met de gluurpietjes."

Raamsticker

Het speuren naar de gluurpietjes is een mooie, coronaproof activiteit om met het gezin te doen; lekker buiten een wandelingetje doen en ondertussen op zoek naar de pietjes. Ze zijn te herkennen aan hun pietenmuts met een veer erop en kunnen zich goed verstoppen, op ramen hoog en laag en op deuren groot en klein.


Erica: "Wie mee wil doen kan een raamsticker bestellen bij mij. Ik maak ze van statische raamfolie, in het zwart of wit en soms in een kleur. Ik hoop dat de kinderen er in deze tijd weer een hoop plezier van hebben en dat ze een hele hoop pietjes kunnen vinden."

Opdrachten

In sommige plaatsen wordt aan het vinden van de pietjes een lijst met opdrachten gekoppeld. Bijvoorbeeld dat je, als je het eerste pietje vindt, tien paardensprongen maakt. Net zoals Ozosnel, het paard van Sinterklaas. Bij het tweede pietje kun je een dansje doen, bij het derde een sinterklaasliedje zingen et cetera. Dat maakt de speurtocht nog weer een tikkeltje uitdagender. Maar het zoeken op zich is voor de allerkleinsten vaak al uitdagend en leuk genoeg.

Facebookgroep

Erica hoopt dat er veel gluurpietjes op de Heerhugowaardse ramen en deuren geplakt zullen worden, zodat in de hele gemeente kinderen mee gaan speuren. "De mensen kunnen lid worden van de Facebookgroep 'Gluurpietjes Speurtocht Heerhugowaard', maar dat hoeft natuurlijk niet. Iedereen kan een pietje of iets anders in het sinterklaasthema voor het raam hangen. Het gaat er voornamelijk om dat het gezellig en leuk is!"