Afbeelding
(Foto:aangeleverd)

3 x sandwich

Zeventien jaar was ik toen ik gewapend met plattegrond, metrokaart en camera in mijn eentje naar Parijs ging op avontuur. Feilloos wist ik de vrachtwagens te staan in Rotterdam die vlees vervoerden naar de Lichtstad. Ook wist ik dat die chauffeurs het fijn vonden wanneer ze wat gezelschap hadden op die lange rit. Dus ik mee als bijrijder! Eenmaal aangekomen, laat in de avond, nam de chauffeur mij mee naar een cafeetje dat hij goed kende. Boven het café was een kamer vrij. Hij kreeg het voor elkaar dat ik van de kroegbaas daar een weekje mocht bivakkeren voor een prikkie.

De volgende dag stond ik al voor dag en dauw op. Het eerste wat ik deed was een half Frans stokbrood met ham kopen, krakend vers: een sandwich au jambon. Tegenwoordig krijg je overal sandwiches, soms zelfs ‘dubbeldekkers’ met van alles erop en eraan inclusief bergen sla waar je niet om gevraagd hebt. Je wordt er bijna zelf van gesandwiched. Ja echt, dat woord bestaat! Gesandwiched worden: een renner die klem komt te zitten tussen een of meer andere renners zodat men niet kan uitwijken of mee-sprinten (Wikipedia).

Even een tussendoortje: Elke zondag klokslag negen uur op NPO-radio 5: De sandwich. Een gevarieerd muziekprogramma gepresenteerd door Jacques Klöters het eerste en derde uur. In het tweede uur zit een ander programma ingeklemd. Vandaar die naam. Jacques leest ook standaard twee gedichten voor. Ooit had ik mijn nieuwe dichtbundel aan hem opgestuurd in de hoop dat hij.. u begrijpt het al.. ik wacht nog steeds …

'Bivakkeren tussen hoop en vrees, toepasselijk voor huidige tijd'

Een spannend woord, dat sandwichen. Bivakkeren tussen hoop en vrees, heel toepasselijk voor de huidige tijd van zorg en angst waar relaties onder druk kunnen komen te staan. Kinderen zijn het kostbaarste beleg tussen moeder en vader. Dus ouders, wees zuinig op ze en voorkom dat uw kinderen zelf gesandwiched worden.

Tom van Rossum