Tussen de Raatstede-bewoners en de militairen is een bijzonder contact ontstaan. Hier de van corona herstelde mevrouw Van der Weert in gesprek met twee Defensie-medewerkers.
Tussen de Raatstede-bewoners en de militairen is een bijzonder contact ontstaan. Hier de van corona herstelde mevrouw Van der Weert in gesprek met twee Defensie-medewerkers. (Foto: Aangeleverd)

Defensie neemt afscheid van Raatstede: 'We gaan onze militairen missen'

HEERHUGOWAARD – Na vijf weken zit het er echt op: de ondersteuning van defensiemedewerkers bij woonzorgcentrum De Raatstede. "Vanaf 30 april kregen onze zorgteams versterking in de strijd tegen het coronavirus. Wij zijn heel dankbaar voor hun toegewijde inzet, hun warme zorg en het feit dat we weer coronavrij zijn", blikt Gabriele Kasten, bestuurder van Pieter Raat, terug.

Het uitzwaaimoment was indrukwekkend: met een militair voertuig op het parkeerterrein, de defensie-zorgmedewerkers in officieel uniform, een toespraak van een majoor, een officiële tevredenheidsbetuiging namens Defensie en de bevordering van huzaar Kay tot korporaal. Dat laatste gebeurde traditiegetrouw door de 'nieuwe strepen nat te maken'. De cliëntenraadvoorzitter en twee bewoners, beide hersteld van corona, overhandigden de bloemen. "We zijn erg blij met jullie hulp en gaan jullie zeker missen’", sprak Kasten.

Van huzaar tot korporaal

Huzaar Kay, verzorgende gezondheidszorg (VIG), werd na een toespraak van de majoor ter plekke bevorderd tot korporaal. "Wat ik indrukwekkend vind, is de saamhorigheid die in heel korte tijd is ontstaan tussen medewerkers en militairen. Er is echt een band ontstaan met de collega’s en de bewoners. Dat gevoel dat je samen een klus klaart, is heel sterk. Ik ga de bewoners zeker missen." Dat hij zou worden bevorderd, kwam als een verrassing. "Daar wist ik niets van. En al helemaal niet dat de leden van mijn eenheid vanuit Oirschot speciaal hierheen zijn gekomen voor het overgieten van de strepen!" De militairen gaan zeker gemist worden, verzucht een zorgmedewerker. "Zo mooi dat die jongens en meiden ons te hulp schoten. Ik kan alleen maar respect voor ze hebben. Je hoort mij niet meer zeggen dat er moet worden bezuinigd op defensie."

Intens

Het was en is een zeer intense periode voor de bewoners, familieleden en medewerkers van De Raatstede. Veertien bewoners zijn sinds de sluiting van de verzorgings- en verpleeghuizen overleden, waarvan zeven aan corona. Ook medewerkers raakten besmet. Kasten: "Defensie kwam precies op het juiste moment. Wij waren erg blij met de extra handen, zodat wij de zorg onverminderd konden voortzetten. Het was een bijzondere samenwerking: ze hebben zich echt geliefd gemaakt bij bewoners en collega’s." Tijdens het uitzwaaien van de militairen was er voor twee van De Raatstede- bewoners een bijzondere rol weggelegd. "De dames Van der Weert en Smit-Klopper kregen corona en zijn inmiddels hersteld. Zij overhandigden met onze cliëntenraad-voorzitter mevrouw Schouten bloemen aan de militairen."

'Elke dag een cadeau'

Elke dag is een cadeau voor haar, stelt de 90-jarige mevrouw Van der Weert, die na een aantal weken herstelde van corona. "Ja, ik ben behoorlijk ziek geweest. Met m’n COPD en hartfalen behoorde ik tot de risicogroep. Toch wilde ik hier in De Raatstede blijven. Ik ben heel goed verzorgd. Iedereen kwam in speciale pakken m’n kamer binnen: ik herkende ze nauwelijks en heb het niet bewust meegemaakt. Het was heel onwerkelijk allemaal. Ik heb wat afgebeden, dat ik niet op deze manier zou overlijden. Dat kon ik m’n kinderen niet aandoen. Nu ben ik beter en elf kilo lichter. Toen ik op m’n kamer een gekookt eitje kreeg met daarop een gezichtje getekend, raakte me dat zo. Ook in de keuken denken ze aan me, schoot er door m’n hoofd. Dat iemand zoiets doet, dat kleine gebaar, betekende heel veel voor me. Ik doe er nog toe. Ik heb in tegenstelling tot veel anderen corona overleefd. Daar ben ik elke dag heel dankbaar voor. Deze periode is voor niemand prettig, maar ik word boos als er wordt gemopperd. Er is zo veel om dankbaar voor te zijn. Ik vond het dan ook een eer om bloemen te geven aan de militairen. En Randy is echt een lieverd."

Douchen met militair

Ook mevrouw Smit-Klopper (84) overhandigde namens de bewoners bloemen aan de militairen. Daarbij werd ze aangekondigd als officier van De Raatstede. "In het Leger des Heils, hoor", haast ze zich te zeggen. Al vanaf januari tobt ze met haar gezondheid. "Tussen een aantal ziekenhuisopnames door ben ik verhuisd naar De Raatstede. Uiteindelijk bleek ik corona te hebben. Ik heb kantje boord gelegen, maar wilde per se hier blijven. Ik ben flink afgevallen en heb nog steeds weinig energie. Ik eet nu astronautenvoeding. Ondanks alle ellende, hebben we ook gelachen. Zo werd ik gedoucht door een van de militairen en heb ik hem per ongeluk natgespoten. Ik ben zeer content met de verpleging, maar ga onze militairen zeker missen."

Constante spagaat

Kasten is opgelucht dat De Raatstede en Hugo-Waard coronavrij zijn. "Toch blijven we onverminderd alert. Versoepelingen gaan stap voor stap. De thuiszorg is weer opgeschaald en we zijn voorzichtig gestart met welzijnsactiviteiten in kleine groepjes. Ook wordt er koffie gedronken in het restaurant en mogen bewoners mondjesmaat bezoek ontvangen in het eigen appartement. Natuurlijk gaat dat veel mensen te langzaam. Geloof me: het allerliefst zetten we onze deuren wagenwijd open, zodat iedereen elkaar weer kan zien en knuffelen. Tegelijkertijd is er de angst: want zetten we de deur dan open voor nieuwe besmetting? We willen geen risico’s nemen. Wat kan, wat mag en wat is goed voor onze bewoners en hun welzijn, hun familieleden en onze medewerkers? Daar worstelen we zeker mee. Het is een constante spagaat, waarin we ons bevinden.’’