Vorig jaar zorgde de kermis voor veel reuring in het oude centrum. Dit jaar blijft het waarschijnlijk stil.
Vorig jaar zorgde de kermis voor veel reuring in het oude centrum. Dit jaar blijft het waarschijnlijk stil. (Foto: Archief)

Geen kermis: ondernemers balen

HEERHUGOWAARD - Waar in Oudorp afgelopen weekend de kleinschalige familiekermis gewoon doorgang vond, zal Heerhugowaard het in dit door corona getekende jaar waarschijnlijk zonder gezellig feestgedruis op een volgepakt Raadhuisplein moeten doen. Vooral de horeca-ondernemers zijn hier de dupe van. Bij de gemeente een aanvraag doen voor een wat grotere kermis later dit jaar heeft volgens café-eigenaren Ad Molenaar en Bert Duijneveld geen enkele zin. "Anderhalve meter van elkaar af moeten zitten, geeft geen kermisgevoel."

De flinke omzet die de Heerhugowaardse kermis in juni normaliter voor de horeca oplevert, wordt onder meer horeca-ondernemers Molenaar van Dancing-Partycentrum Marlène en Duijneveld van café Het Waertje door de neus geboord. "Ik kan wel janken", vertelt de diepgefrustreerde Duijneveld aan NH Nieuws. "We missen dit jaar alles. Geen enkel Heerhugowaards evenement gaat door. Deze afgelopen maanden hebben ons negentigduizend euro gekost. We kunnen niets doen. Alleen overen." Op het Raadhuisplein voor het café staat nu een afgeschermd terras, waar een klein aantal mensen kan plaatsnemen. Het beeld van een plein vol dansende, dronken kermisgangers lijkt niet meer dan een verre herinnering. Ondanks de versoepelingen van de maatregelen, is er in zijn ogen niets veranderd voor de horeca. "Regels zijn regels, maar we kunnen echt helemaal niets met die anderhalvemeter. Hoe ga je een evenement handhaven met 500 mensen? We zijn nu al politieagentje aan het spelen - dat is niet te doen op zo'n zuipkermis. Voor je begint heb je al een boete van 4.000 euro. Geen haar op mijn hoofd."

Maffiapraktijken

Duijneveld ziet de toekomst somber in. Hij begrijpt niet waarom er zo strikt gehandhaafd wordt in de horecabranche. "Waarom krijgen supermarkten en lokale ondernemers geen boetes? Daar staan ze soms met zijn vijven achter een toonbank. Ik heb van alles gedaan om het hier veilig te maken met bijvoorbeeld een routing, maar ik ga het zo gewoon niet redden. Ik kan nog een noodlening afsluiten met een rente van 12,9 procent om mijn zaak overeind te houden. Het zijn maffiapraktijken - dan kan ik mijn zaak wel sluiten. Ik verwacht dat vijftig procent van de horeca straks verdwijnt. Zestien jaar voor jan met de korte achternaam gewerkt", aldus de eigenaar van Het Waertje. Collega horeca-uitbater Ad Molenaar denkt met weemoed terug aan alle voorgaande kermissen in Heerhugowaard. "Vroeger hadden we wel veertien acts met dj's en artiesten. Deze zomer mochten we met de 'kleine kermis' in juni maar dertig man op ons terras kwijt. Wat moet je daarmee? In vijftig jaar tijd hebben we nog nooit zo'n slechte kermis gehad."

Eerste Deuntje

Bij de gemeente Heerhugowaard toestemming vragen om een wat grotere kermis in september heeft volgens Molenaar geen zin. "Anderhalve meter van elkaar af moeten zitten, geeft geen kermisgevoel. Mensen willen een drankje doen, een dansje wagen en samen het glas heffen tijdens het Eerste Deuntje." Hij is van mening dat de horeca in deze tijd toch echt aan het kortste eind trekt. "Normaal gesproken komt zo'n vijfduizend man naar Marlène tijdens de kermis - nu mag ik maximaal 150 mensen toelaten. Tel zelf maar uit hoeveel geld ons dat kost. Die anderhalvemeterregel moet er echt uit."

Alternatieve locatie

Deze week werd bekend dat de zomerkermis in de binnenstad van Alkmaar eveneens wordt afgeblazen, omdat de verwachting is dat de coronamaatregelen dan niet kunnen worden nageleefd. Het stadsbestuur zoekt nu in overleg met de kermisexploitanten naar een alternatieve locatie buiten het centrum, waar het evenement 'coronaproof' kan plaatsvinden.


(Bron: NH, nieuwspartner van Rodi Media)