Ondanks haar heftige jeugd is Rina blij dat ze in Nederland terecht is gekomen.
Ondanks haar heftige jeugd is Rina blij dat ze in Nederland terecht is gekomen. (Foto: Theo Annes)

Heerhugowaardse Rina schreef boek over adoptie vanuit Bangladesh

Vervolg van de voorpagina


In 1993 en precies 25 jaar later, eind 2018, keerde ze terug naar Bangladesh.

'De moeizame band met mijn adoptieouders, met name mijn moeder, vormt een rode draad'

Beide keren heeft ze compleet anders ervaren en ook daarover schrijft ze in haar boek. Alles bij elkaar leverde dat een rijk, informatief en gelaagd boekwerk op dat niet alleen interessant is voor adoptiekinderen uit Bangladesh, maar ook voor kinderen die vanuit andere landen naar Nederland kwamen, (toekomstige) adoptieouders en hulpverleners.


Volgens Hoksbergen is het boek belangrijk, omdat het cruciale onderwerpen aansnijdt waaronder de gevolgen van het verlies van de eigen moeder en het proces van aanpassing aan het adoptiegezin. Voor niet-geadopteerden is het een inspirerend boek over opgroeien en volwassen worden en omgaan met tegenslagen.

Therapie

“Mijn vader noemde het een lesboek voor ouders die een kind hebben of willen adopteren, dat vond ik mooi gezegd. Het is een boek dat de dingen niet mooier voorstelt dan ze zijn en waarin ruimte is voor een lach en een traan. De band met mijn adoptieouders, met name mijn moeder, vormt een rode draad. De relatie met mijn adoptiemoeder is vanaf het begin heel moeizaam geweest”, legt ze uit. “Ze verstikte me als het ware met haar liefde; ik moest altijd op mijn tenen lopen en had het gevoel het nooit goed te doen. Ik heb jarenlang in een overlevingsmodus geleefd, maar ik weiger in de slachtofferrol te kruipen. Het schrijfproces is een soort therapie geweest voor mij, waarbij ik mezelf beter heb leren kennen, begrijpen, waarderen en accepteren."


Ondanks haar heftige jeugd is Rina blij dat ze in Nederland terecht is gekomen, en dat geldt ook voor vele andere Bengaleze adoptiekinderen die in haar boek - of beter gezegd haar levenswerk - aan het woord komen. "Nu mijn boek af is, merk ik dat ik steeds meer rust vind, in mijn gezin, met mijn bedrijf en in ons heerlijke huis. Alles wat ik wilde, heb ik nu.”

Rina houdt op bengaalsecurry.nl een blog bij over haar ervaringen; op deze site is tevens haar boek te bestellen. 'Bengaalse curry met een bloemkoolsausje' is tevens verkrijgbaar via de boekhandels en de bekende online verkoopadressen.