Alex Sijm (m) draagt zijn Wintercircus over aan René Duursma (l). Rechts Johan de Jong van Recreatieschap Geestmerambacht.
Alex Sijm (m) draagt zijn Wintercircus over aan René Duursma (l). Rechts Johan de Jong van Recreatieschap Geestmerambacht. (Foto: VINCENTDEVRIESFOTO.NL)

'Een mooier afscheidscadeau kon ik mij niet wensen'

HEERHUGOWAARD - Goed nieuws én minder goed nieuws voor circusliefhebbers in Heerhugowaard en omstreken. Tijdens een persconferentie, dinsdagochtend 22 september in het Park van Luna, kondigde Alex Sijm aan dat hij een nieuwe eigenaar heeft gevonden voor zijn geliefde Wintercircus Sijm: René Duursma van Duursma Events Groep uit Hippolytushoef. Het evenement gaat verder als het Noord-Hollands Wintercircus. Het minder goede nieuws is dat we nog tot 23 december 2021 moeten wachten voor we de eerste voorstelling kunnen bekijken. De editie van komende winter is geschrapt vanwege corona.

Alex Sijm draagt Wintercircus over aan Duursma Events Groep

Sijm had begin januari al aangekondigd te willen stoppen met zijn wintercircus, maar had de tenten dolgraag eind dit jaar nog eenmaal willen optuigen in het Park van Luna. Dat zou dan de twintigste editie geweest zijn, een prachtige gelegenheid om in stijl afscheid te nemen van het publiek dat al die jaren trouw was komen opdagen. Maar de coronacrisis heeft voor die plannen een stokje gestoken. Vanwege de anderhalve-metermaatregel zouden de tribunes voor slechts een derde gevuld kunnen worden. En wie weet in hoeverre de maatregelen de komende maanden nog worden aangescherpt. Die gedroomde afscheidstournee zit er voor Sijm dus niet in, maar hij troost zich met de gedachte dat zijn circus, voor hem een jongensdroom die ooit begon met Playmobilpoppetjes, wordt voortzet.

Jubileumvoorstellingen verplaatst naar 2021

Begrip in de regio

In Duursma Events Groep heeft Sijm een geweldige partij gevonden, met een even groot hart voor het circus als hij. Het bedrijf organiseert kermissen, kerstmarkten en ijsbanen. Vijf jaar geleden kwam daar ook het kerstcircus in Haarlem bij en recenter breidde hij uit met circussen in Enschede en Dordrecht. "Het Wintercircus in Heerhugowaard is een begrip in de regio. Als zodanig vormt het een mooie aanvulling op de kerstcircussen die wij in heel Nederland presenteren. Daarnaast biedt de samenwerking met Recreatieschap Geestmerambacht volop kansen voor de toekomst, die wij dan ook met vertrouwen tegemoet zien."

Afscheidscadeau

Zo'n overname is in de circuswereld heel bijzonder, onderstreept Sijm. "De meeste gaan roemloos ten onder. Ik ben dankbaar dat ik zo'n prachtige partij gevonden heb, aan wie ik met een goed gevoel het stokje kan overdragen. Een mooier afscheidscadeau kon ik mij niet wensen. Wanneer je twintig jaar al je energie en passie in iets stopt, is het mooi dat het blijft bestaan."

Lees verder op pagina 7

Tijdens een persconferentie licht Alex Sijm (l) zijn besluit toe.