Machiel Jonker en zijn vrouw Yvonne bereiden de online diensten van pinkstergemeente Sjaloom voor.
Machiel Jonker en zijn vrouw Yvonne bereiden de online diensten van pinkstergemeente Sjaloom voor. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Zegeningen tellen met livestream

HEERHUGOWAARD - Hoe blijf je als kerk zichtbaar in een tijd dat mensen niet naar de dienst mogen komen? Dat vroeg de redactie van deze krant aan de diverse plaatselijke kerkgemeenschappen. Om de beurt doen ze hun verhaal in deze krant. Deze week: pinkstergemeente Sjaloom. Voorganger Machiel Jonker legt uit hoe zijn kerkgemeenschap omgaat met de coronamaatregelen.

Pinkstergemeente Sjaloom ziet volop kansen in coronatijd

"Vanaf het moment van de lockdown hebben we geen samenkomsten meer gehouden in het kerkgebouw van Sjaloom, op een trouwplechtigheid na. Deze trouwdienst was al gepland en is conform de maatregelen uitgevoerd. Gelukkig is er niemand getroffen door corona na het bezoeken van onze kerkdienst in de periode voor de lockdown. Onder onze gemeenteleden is tot dusver een ziektegeval bekend, een jonge vrouw die werkzaam is de gezondheidszorg. Een andere situatie is die van een gezin in thuisquarantaine. Omdat er niet pro-actief wordt getest is vooralsnog niet duidelijk of er sprake was van corona, maar ook hier is de werksfeer zorggerelateerd. Toen de lockdown werd aangekondigd zijn we zo snel mogelijk gestart met een online dienst via een livestream op YouTube."

#nietalleen

Sjaloom was al actief op social media en maakt gebruik van e-mailnieuwsbrieven, maar vanwege corona heeft deze vorm van communiceren een veel belangrijkere plaats ingenomen, zowel naar de eigen gemeenteleden als naar mensen buiten de kerk. Jonker: "We realiseerden ons dat de technische middelen die we tegenwoordig tot onze beschikking hebben ook kansen bieden om mensen te bereiken die nadenken over levensvragen en meer willen weten over wat de kerk te bieden heeft. Zo hebben we met Pasen via een persbericht en flyers onze livestream aangekondigd en mensen uitgenodigd om de paasdienst online te volgen. Ook plaatsen we vlogs op Facebook en YouTube met onderwerpen gerelateerd aan de bijbel en de huidige situatie waar we ons in bevinden. Daarnaast participeren we in #nietalleen, een landelijk initiatief van christelijke signatuur waarbij hulpvragen op postcode teruggekoppeld worden naar lokale partners, waarvan Sjaloom er dus een is."

Groter bereik

"De onlinedienst kan het fysieke samenzijn niet vervangen, maar op deze manier kunnen mensen toch de dienst meebeleven, inclusief muziek en de preek. Uiteraard missen we de interactie van de zondagmorgen. Het is een hele andere ervaring om te spreken voor een praktisch lege zaal voor een livestream, vergeleken met een zaal vol mensen. Tegelijkertijd tellen we onze zegeningen qua bereik van de livestreamdienst, aangezien die in principe onbeperkt is waardoor ons bereik substantieel groter is en het voor ons een mooie kans biedt om mensen buiten de kerk te kunnen bereiken met een bemoedigende boodschap, juist in deze tijd. En die gedachte koester ik ook. Mensen tot steun kunnen zijn is gelukkig niet beperkt tot fysieke ontmoeting. Bellen, videobellen en eventueel een thuisbezoek met inachtneming van de de aderhalve meter-regel… het blijft binnen de RIVM-regelgeving allemaal mogelijk."

De komende weken gaat Sjaloom voorzichtig opschalen met kleinschalige bijeenkomsten tot vijftien mensen. De kerkzaal is inmiddels ingericht op de onderlinge anderhalve meter afstand. Ook is er een coronaprotocol opgezet waar alle bezoekers zich aan moeten houden. Jonker: "Inmiddels heeft de overheid laten weten dat vanaf juli we weer met honderd mensen mogen samenkomen. Als kerk gaan we ons de komende weken bezig houden met het maken van een veilig plan met inachtneming van alle coronamaatregelen."


Meer informatie: www.sjaloomheerhugowaard.nl of zoek op Pinkstergemeente Sjaloom op YouTube en Facebook.