Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Dat gezellige moment

Mijn vriendin is aan het facetimen met haar zoon, die pas geleden op kamer is gaan wonen. 'Mam, ik heb iets nieuws. Doorloopkoffie! Moet je proberen, echt iets voor jou, je vindt het vast lekker.’ Even vraagt mijn vriendin zich af of ze het goed heeft verstaan. Doorloopkoffie?! Maar al voordat het apparaat in beeld komt, weet ze dat het gaat om een gewoon ouderwets filter-koffiezetapparaat. Haar zoon vervolgt: 'En mam, ik heb nog een lekker aroma toegevoegd'. Daar komt de aloude Buisman op tafel. Ze weet nog goed dat haar moeder altijd een schepje Buisman bij de filterkoffie deed.

'Wat mist ze die koffiemomenten nu ze haar moeder niet kan bezoeken door dat stomme virus'

Haar gedachten gaan even terug naar de bijzondere momenten bij haar moeder aan de keukentafel toen ze zelf net op zichzelf was gaan wonen. Wat had ze daar fijne herinneringen aan. Even bijkletsen over de kinderen, over werk, vragen over het huishouden en recepten uitwisselen. Later verruilde ze de koffietafel voor de tafel in het verpleegtehuis. Maar de koffiemomenten bleven. Wat mist ze die koffiemomenten nu ze haar moeder niet kan bezoeken door dat stomme virus. En wat zou ze graag die koffiegeur bij haar zoon opsnuiven in plaats van naar hem te turen op het beeldscherm.


'Wat een mooi apparaat' reageert ze. Ik kan niet wachten om die speciale koffie van jou een keer te proeven. Ze snakt naar de gezelligheid van bij elkaar zijn en elkaar weer even in de armen te sluiten. Even bijpraten en lekker kletsen over dagelijkse dingen en even vragen hoe het met die leuke nieuwe buurman gaat. Want, of het nu doorloopkoffie is of Senseo, Dolce Gusta, Nespresso of een luxe bonenapparaat; koffiezetapparaten veranderen, tijden veranderen, maar het gezellige koffiemoment komt zeker terug. Dat is van alle tijden.

Margreet Hoek


Dit is de laatste column van Margreet. Vanaf volgende maand neemt Marieke Craamer het stokje van haar over.