Met het gezin kun je straks weer terecht bij VUE Heerhugowaard.
Met het gezin kun je straks weer terecht bij VUE Heerhugowaard. (Foto: Archief)

'We willen dolgraag weer draaien'

HEERHUGOWAARD - Net als de terrassen en de musea gaan ook de bioscopen vanaf 1 juni van het slot. Maar gezellig met vrienden een filmpje pakken zit er voorlopig nog niet in; de bioscopen mogen slechts dertig man per zaal ontvangen en je mag maar met maximaal twee personen komen, tenzij je samen een gezin vormt. "We willen heel graag weer draaien en zien deze periode als voorbereiding op de tijd die daarna komt en we weer grotere groepen mogen ontvangen", aldus Ron Sterk, directeur van Vue Nederland.

Vue zal in alle theaters volgens de richtlijnen te werk gaan. "Dit houdt in dat er operationele procedures ontworpen worden voor de anderhalve meter afstand waardoor we een zo veilig mogelijke ervaring voor de bezoekers kunnen bieden", aldus Mirjam van Kleef, woordvoerder van Vue. "Daaronder vallen onder meer gespreide start- en eindtijden van films, een goed verloop van de bezoekersstromen, hygiĆ«neprotocollen en extra toezicht en begeleiding vanuit personeel. Volgens de richtlijnen mogen er maximaal dertig personen per zaal toegelaten worden en moet men online reserveren. Bezoekers kunnen zelf hun kaartje scannen en dienen de verplichte looprichting aan te houden die staat aangegeven. In grote zalen zoeken mensen zelf een stoel, in kleine zaal begeleidt een medewerker de bezoeker naar zijn plaats. Er is geen pauze, maar vooraf kan er wel eten en drinken gekocht worden. Een bak popcorn vergroot immers voor veel mensen de bioscoopbeleving. Tussendoor wordt veel schoongemaakt door het personeel."                        

Gevarieerd aanbod

Omdat wereldwijd de filmindustrie plat ligt momenteel, komen er amper nieuwe films uit. Vue tracht desondanks een gevarieerd aanbod te bieden met films die draaiden voordat de lockdown van kracht werd, zoals 'De beentjes van Sint Hildegard' en 'Onward', enkele kleine nieuwe releases zoals 'Wicki de Viking' en 'I See You' en een reeks klassiekers uit het recente verleden, waaronder 'Bohemian Rhapsody', 'A Star is Born', de 'Harry Potter'-films en Christopher Nolans spektakelfilms 'Inception', 'Interstellar' en 'Dunkirk'. Mirjam: "De verwachting is dat er medio juli weer grote films zullen uitkomen. Grote titels die we het komende half jaar verwachten zijn onder meer 'Mulan', 'Tenet', 'Wonder Woman 1984', de James Bond-film 'No Time To Die' en 'Minions 2'. Tot die tijd zorgen we voor een mooi filmprogramma zodat de bezoeker de magie weer kan beleven op het grote doek."

Enorme dreun

De lockdown is een flinke strop voor de bioscopen. Ron Sterk: "We hebben in totaal 21 bioscopen in heel Nederland en missen deze periode wel een miljoen bezoekers. Dat zijn economisch gezien enorme klappen en die schade wordt ook niet ingehaald. Het is niet zo dat mensen straks ineens veel vaker naar de film gaan, die ben je echt kwijt. Onze bioscopen hebben een enorme dreun gehad maar zijn op zich in staat daar enigszins van te herstellen als de capaciteit weer wat omhoog kan. We gaan geen geld verdienen met maximaal dertig personen per zaal, maar nu hebben we niemand. Bovendien willen we dolgraag openen, ook om ervaring op te doen voor als er straks (per 1 juli) hopelijk honderd mensen binnen mogen, want dat perspectief is er wel."

De bioscoop van Heerhugowaard mag per 1 juni weer bezoekers ontvangen.