Vakkundig worden er door de verschillende klassen allerlei pakketjes gemaakt.
Vakkundig worden er door de verschillende klassen allerlei pakketjes gemaakt. (Foto: Aangeleverd)

Spatmaskers maken op de Atalanta

HEERHUGOWAARD - Leerlingen van basisschool Atalanta hebben vrijdag 22 mei hun eerste veertig spatmaskers uitgedeeld, veelal aan ouders, familie en vrienden die in de zorg werken. Onder leiding van Marco van Schagen van Junior IOT werkt op de vrijdagen tot aan de zomervakantie steeds met een halve groep kinderen aan dit project. Omdat op de Atalanta met een A- en een B-groep gewerkt wordt is vrijdag de wisseldag. Zo komen alle kinderen dit schooljaar nog drie keer aan de beurt.

Meester Marco werkt op het centrale binnenplein in de school, een mooie plek waar iedereen de groep kan zien werken. De kinderen leerden eerder van hem al solderen, programmeren, 3D ontwerpen en 3D printen. Hij vertelt de kinderen dat mensen over de hele wereld ontwerpen hebben gemaakt ter bescherming tegen corona. Eén van die ontwerpen is het spatmasker. Stichting Junior IOT heeft al veel spatmaskers gemaakt. Ze delen ze gratis uit aan mensen die ze nodig hebben en krijgen donaties om dit te kunnen blijven doen. Op dit moment zijn er al 4.500 spatmaskers uitgedeeld door heel Nederland! De kinderen worden uitgenodigd mee te denken over hoe de spatmaskers kunnen worden uitgedeeld aan de mensen die deze het hardst nodig hebben. Ook ontdekken ze hoe de 3D-printer de verschillende onderdelen print en hoe deze onderdelen samen het masker vormen. Deze kan weer op maat gemaakt worden dankzij elastieken in verschillende lengtes.

Brievenbuspakketjes

Vakkundig worden er door de verschillende klassen allerlei pakketjes gemaakt. Ook worden de brievenbuspakketjes in elkaar gevouwen. Als ouders het pakketje niet nodig hebben dan kunnen de kinderen het zelf doorgeven aan iemand anders. Het hoeft niet terug naar school, want er zijn er genoeg. De kinderen vinden het belangrijk om te helpen. “Ik heb in het zakje twee elastiekjes, een visitekaartje, een uitleg en een hoofdbandje gestopt. En nog een zwart elastiekje en zo'n vel", vertelt Alessia uit groep 5. "Dit is nodig om een spatmasker te maken. Ik heb twee zakjes, die geef ik dan aan twee bazen van de tandartspraktijk, de ene ken ik via mijn tante want die is tandarts. En mijn oma werkt bij een tandarts achter de balie." Meester Marco heeft met een groep mensen een lesbrief hebben gemaakt over de spatmaskers. Daarin staat dan hoe een klas kan meedenken om hier meer over te ontdekken, en hoe je een plan maakt om deze spatmaskers zelf ook uit te delen. De lesbrief is te vinden op https://junioriot.nl/spatmasker-op-school/

Directrice Ans van Trierum is blij de leerlingen weer terug te zien op school. "Achter de schermen heeft het team van de Atalanta heel hard gewerkt om alle schema’s telkens weer op orde te krijgen. Met veranderende inzichten telkens de plannen weer bij stellen. En om alles daaromheen regelen. Het werk viel pas op z’n plek toen de eerste nieuwe schooldag was afgerond. Voor iedereen was het geweldig om te zien dat de kinderen weer een mooie dag hadden beleefd."

Leerlingen Saar (l) en Alessia. Alessia heeft het spatmasker aan haar tante, die tandarts is, gegeven.