Het coronavirus brengt Museum BroekerVeiling in zwaar weer.
Het coronavirus brengt Museum BroekerVeiling in zwaar weer. (Foto: Fedde de Weert)

Een ton voor gezamenlijke gebiedsversterking fusiegemeenten

HEERHUGOWAARD - Het college van Heerhugowaard stelt de raad voor 100.000 euro beschikbaar te stellen om bij te dragen aan duurzame initiatieven aan weerszijden van het kanaal Heerhugowaard-Langedijk. Het gaat onder meer om de verduurzaming van Museum BroekerVeiling en een onderzoek naar de energetische mogelijkheden van oppervlaktewater.

De gemeente Langedijk heeft in 2019 al 250.000 euro beschikbaar gesteld voor de verduurzaming van de lighallen, het afmijnlokaal en de open en gesloten rondvaartboot van het museum. De investeringen van Heerhugowaard zijn onderdeel van ‘Concreet aan de slag’. In 2019 werd hiervoor een samenwerking gesloten tussen Heerhugowaard en Langedijk om in dit grensgebied nauw te gaan samenwerken. Belangrijke elementen daarin zijn de ov-knooppuntontwikkeling rondom het stationsgebied, het programma Langedijk Ontwikkelt met Water, het Stadshart, het Oosterdelgebied, Museum BroekerVeiling, de havens van beide gemeenten en particuliere initiatieven op en bij het water.

Vijf doelen

Concreet is de bijdrage van Heerhugowaard bedoeld voor een vijftal activiteiten, waaronder het reddingsplan cultuurlandschap Oosterdel, de elektrificatie van de boten van Museum BroekerVeiling en aanvullend onderzoek naar de energetische mogelijkheden van het waterrijke gebied rondom het Stationsgebied en de Langedijker haven. Door te investeren in behoud en versterking van de natuur- en cultuurhistorische waarden, vermindering van de CO2- uitstoot, het gasloos bouwen en energieneutraal ontwikkelen wordt een duurzame gebiedsontwikkeling aan weerszijden van het kanaal bevorderd.

Grensoverschrijdend

Monique Stam, wethouder in Heerhugowaard: "De Broekervaart, de Buurtbus en de gezamenlijke omgevingsvisie die voor beide gemeenten in de maak is, zijn al sprekende voorbeelden van een grensoverschrijdende samenwerking.


Onze gemeenten zetten in op behoud en versterking van Museum BroekerVeiling en cultuurlandschap Oosterdel. Het prachtige landschap in combinatie met het museum dragen mede de identiteit in het nieuwe hart van de fusiegemeente. Naast de toegang tot de moderne stad is het stationsgebied een poort naar het cultuurhistorische landschap."