Jan met dochtertje Jackie-Noé.
Jan met dochtertje Jackie-Noé. (Foto: aangeleverd)

Schaatser Jan Blokhuijsen blij met contractverlenging bij Team IKO

HEERENVEEN – Met acht gouden, zeven zilveren en zeven bronzen plakken op zak, behaald op diverse internationale toernooien, kan schaatser Jan Blokhuijsen (31) al terugkijken op een fantastische schaatscarrière. De in Zuid-Scharwoude geboren wereldtopper werd al eens nationaal, Europees-, wereld- en Olympisch kampioen. "Maar de titel Wereldkampioen allround ontbreekt nog en dat hoop ik komend seizoen binnen te halen", zegt Jan Blokhuijsen.

Door Ruud de Waard

‘Misschien word ik komend seizoen wel wereldkampioen allround’

Team IKO, dat al sinds 2015 een schaatsploeg heeft, heeft op 1 mei van dit jaar het contract verlengd van Blokhuijsen. "Ik heb bewust gekozen voor één seizoen, maar de intentie om daarna door te gaan, tot de Olympische Winterspelen van 2022, is bij beide partijen aanwezig." Blokhuijsen maakte bij Team IKO afgelopen seizoen zijn comeback na een sabbatical. "Na mijn derde Olympische toernooi was ik daar aan toe. Ook met de wetenschap dat ik voor eerst vader zou worden. Dat jaartje rust is me uitstekend bevallen.’’

Boven verwachting

"Ik zit bij Team IKO echt goed op mijn plek. De samenwerking met de gebroeders Erwin en Martin ten Hove, de coaches van de ploeg, loopt goed en ik denk dat we nog veel kunnen bereiken." Ook de coaches zelf hebben er alle vertrouwen in dat Jan Blokhuijsen erg goed kan presteren. "Jan heeft het afgelopen seizoen nodig gehad om uiteindelijk weer naar een goed niveau te groeien. Dat hij gelijk alweer de Nederlandse allround titel pakte, was eigenlijk boven verwachting. We denken dat hij komend seizoen nog veel beter kan", aldus Martin ten Hove.

Voorbereiding

De voorbereiding voor het schaatsseizoen 2020/2021 is inmiddels begonnen. "Maar door de coronacrisis weten we nog niet precies hoe alles zal verlopen. Kunnen we bijvoorbeeld de komende maanden nog wel terecht op de ijsbanen met zomerijs? We zullen moeten reizen en het is de vraag of dat mag en kan. Ook Thialf zal later opengaan en om weer in je juiste ritme te komen moet je in de komende zomermaanden veel op het ijs staan om in oktober goed voor de dag te komen."

Langedijker roots

In 1997 was er in Nederland voor de laatste keer een echt 'strenge' winter. Voor de toen achtjarige Jan Blokhuijsen was dat altijd hét moment om naar buiten te gaan. "Tussen Zuid-Scharwoude en Broek op Langedijk was een vijvertje en dat was altijd heel snel bevroren. Na school fietste ik altijd langs dat water en toen er ijs lag was ik verkocht. Ik kreeg van mijn ouders een paar ouderwetse schaatsen en onder toezicht heb ik daar mijn eerste meters geschaatst. Ik vond dat geweldig. Heerlijk op het ijs, het zonnetje schijnt en maar rondjes rijden."

Liefde voor het schaatsen

Op zijn negende werd Jan lid van de Langedijker schaatsvereniging. "Met een hele groep gingen we een keer per week naar ijsbaan De Meent in Alkmaar. Toen begon de liefde voor het langebaanschaatsen pas echt op te bloeien." Na een succesvolle periode in het jeugdschaatsen en -skeeleren, waarin hij verschillende Nederlandse en Europese jeugdtitels won en een tweede plaats op het WK in Korea behaalde, is hij zich volledig gaan concentreren op zijn schaatscarrière. "Ik maakte op m’n achttiende mijn debuut op de NK-afstanden in Thialf en in 2008 werd ik wereldkampioen bij de junioren. In 2009 maakte ik voor het eerste deel van een commerciële ploeg, VPZ." In de jaren daarna schaatste de oud-Langedijker bij ploegen als TVM, Corendon, Stressless, JustLease en nu dus Team IKO. Hoe hij de afgelopen jaren presteerde is bekend.

Wijntje

Jan Blokhuijsen komt af en toe naar zijn geboorteplaats. "Niet veel meer. Mijn vader Martin woont er al tien jaar niet meer en ook mijn broer en zus zijn uitgevlogen. Mijn moeder Paulien ligt begraven achter de Johannes de Doper. Daar ga ik weleens heen en daarna rij ik nog even langs Wijndomein de Koen. Jaren geleden mocht ik daar de jeu-de-boulesbaan openen. Ze maken daar echt de heerlijkste wijntjes."


Het schaatsseizoen 2020-2021 gaat normaal gesproken eind oktober van start.