Meer dan achtduizend bollen gaan de Waardse grond in.
Meer dan achtduizend bollen gaan de Waardse grond in. (Foto: Pexels)

'Startschop' eerste plant-estafette

HEERHUGOWAARD - De eerste GroenSpoor Plant-estafette in Noord-Holland start zaterdagmiddag 24 oktober met het planten van meer dan achtduizend bollen in Heerhugowaard. Wie mee wil helpen met het planten, kan zich aanmelden via info@degroenereiger.nl. Vanwege corona kunnen er maximaal dertig mensen deelnemen.

In vijf gemeenten in Noord-Holland planten bewoners in oktober bloembollen, vaste planten, struiken en bomen in wijken en langs fietsen wandelpaden. De plantestafette zorgt voor een kleurige aantrekkelijke wijk, voedsel voor bijen, vlinders en vogels en gezelligheid voor de planters en passanten. De estafette start zaterdag 24 oktober in Heerhugowaard met het planten van bollen van krokussen, narcissen en blauwe druifjes.

Tentoonstelling

In Heerhugowaard begint de estafette met een tentoonstelling van leerlingen van het Clusius College, Deimoslaan 11. Bezoekers aan de tentoonstelling krijgen handige en praktische tips om bijen, vlinders en vogels naar hun eigen tuin te lokken. Samen met wethouder Annette Groot en een gedeputeerde van de provincie Noord-Holland gaan alle deelnemers naar de plantlocatie: het fietspad aan de Westtangent. Hier geven de wethouder en gedeputeerde ‘ de startschop' voor de GroenSpoor Plantestafette 2020 en start het planten. Experts en vrijwilligers van Landschap Noord Holland, Groei en Bloei en leerlingen van het Clusius College begeleiden de planters. Bewoners van het nabijgelegen azc helpen ook mee.

Zakje zaad

Als alle bollen in de grond staan wordt het estafettestokje doorgegeven aan de volgende gemeente: Alkmaar. Daarna volgen nog Heiloo, Castricum en Heemskerk. Alle deelnemers krijgen een zakje zaad van de Hortus in Alkmaar om ook de eigen tuin-, buurt-, bij- en vlindervriendelijk te maken.


GroenSpoor is een initiatief van de provincie Noord-Holland voor het ontwikkelen van een fijnmazig natuurnetwerk in de provincie.