Wethouder Annette Groot (l) en Suleika van Holland vragen samen aandacht voor gelijkwaardigheid van iedereen in onze samenleving.
Wethouder Annette Groot (l) en Suleika van Holland vragen samen aandacht voor gelijkwaardigheid van iedereen in onze samenleving. (Foto: MET Welzijn)

‘Emancipatie LHBTI-gemeenschap verdient blijvende aandacht, ook nu’

HEERHUGOWAARD - In Heerhugowaard mag iedereen zijn wie hij of zij is. Om dat te onderstrepen werd afgelopen weekend de regenboogvlag gehesen bij het gemeentehuis op het Stadsplein, in het kader van de internationale Coming Out Day. Deze dag is officieel op 11 oktober, maar omdat dat dit jaar op een zondag viel en op die dag geen vlaggen worden gehesen, hingen wethouder Annette Groot en aandachtsfunctionaris LHBTI van MET Welzijn Suleika van Holland vrijdagochtend 9 oktober de vlag al uit en kon deze het hele weekend blijven wapperen.

Heerhugowaard hijst regenboogvlag om aandacht te vragen voor gelijkwaardigheid

Heerhugowaard is regenbooggemeente en zet zich, samen met maatschappelijke partners als MET Welzijn, in voor (sociale) veiligheid en acceptatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en interseksen (LHBTI). Tijdens de internationale ‘Coming Out Day’ wordt aandacht gevraagd voor gelijkwaardigheid van iedereen in onze samenleving.


Wethouder Annette Groot van de gemeente Heerhugowaard benadrukt het nog maar eens: “Soms lijken belangrijke onderwerpen onder te sneeuwen door de coronacrisis, maar de emancipatie van de LHBTI-gemeenschap verdient wat ons betreft blijvende aandacht, óók in deze tijd.”

'Gesprek op gang brengen'

Suleika van Holland is namens MET Welzijn hét aanspreekpunt voor de 'roze wereld' in Heerhugowaard. Als ervaringsdeskundige kan zij vragen stellen die een hetero collega misschien niet als vanzelfsprekend zou kunnen stellen. Ze is blij dat er vanuit de gemeente Heerhugowaard aandacht is voor Coming Out Day, óók in coronatijd. "Er zijn genoeg mensen - jong én oud - die om uiteenlopende redenen moeite hebben om 'uit de kast te komen’. Nu zie ik Coming Out Day niet per se als dé dag om voor je geaardheid uit te komen, maar het kan wel een gelegenheid zijn om het gesprek op gang brengen. Als je het zelf niet durft, dan kan de omgeving deze dag mogelijk gebruiken om het onderwerp aan te snijden. Ook op scholen kan het een mooi moment zijn om er aandacht aan te geven, naast de Paarse Vrijdag in december. Op bijvoorbeeld het Huygens College wordt dan stilgestaan bij coming out en acceptatie van LHBTI'ers. Vorig jaar waren wethouder Annette Groot en ik daar op bezoek. Maar ook andere organisaties kunnen te maken krijgen met dit onderwerp, omdat mensen soms pas op latere leeftijd voor hun geaardheid durven uitkomen."

Zichtbaar en benaderbaar

Je leest wel eens in het nieuws dat LHBTI-mensen op straat worden aangevallen of hun huis uit worden gepest.

Lees verder op pagina 5