Still uit de animatie-boektrailer.
Still uit de animatie-boektrailer. (Foto: YouTube)

Boeklancering met animatiefilm

HEERHUGOWAARD - In deze contactarme coronatijd is het niet mogelijk een lancering van een boek te omlijsten met de gebruikelijke festiviteiten. Het uitkomen van 'De betovering van de toren', het derde boek van de Heerhugowaardse Patricia Bouwhuis, wordt daarom onder de aandacht gebracht met een unieke animatie-boektrailer.

Hoe promoot je in deze anderhalvemetermaatschappij een nieuw boek? Patricia Bouwhuis, auteur van 'De betovering van de toren', heeft daarvoor een wel heel bijzondere manier bedacht: een korte animatiefilm. Na haar eerdere stripboeken over autisme kent zij immers de kracht van het afbeelden. "Veel bestaande animatie-boektrailers zijn gelinkt aan kinderboeken en hebben het karakter van een infographic. Ze zijn opgebouwd uit reeds bestaande afbeeldingen. 'De betovering van de toren' vormt hierop een uitzondering. Niet alleen is het geen kinderboek, de fragmenten uit deze thriller zijn speciaal voor de animatie getekend. Hoofdpersoon Lena is hiermee tot leven gebracht. Daarnaast maakt men kennis met haar fascinatie voor de toren en de manier waarop ze haar leventje leidt." De unieke boektrailer is te bekijken via 'De betovering van de toren' - boektrailer - YouTube.

Stap eens uit je comfortzone

'De betovering van de toren' is de titel van een Young Adult-thriller, waarbij een jonge vrouw met een vorm van autisme wordt gedwongen de wereld buiten haar comfortzone te betreden. Dit onschuldig lijkende uitstapje neemt een onverwachte wending, met verregaande, onomkeerbare gevolgen. "De opbouw is echt heel tof, van lieflijk naar bloedstollend en gewelddadig,” vindt Inge Verstraete, auteur en consulent passend onderwijs SWV VO Zuid-Kennemerland. Net als in de stripboeken van Bouwhuis is autisme als een rode draad door het verhaal verweven, maar in 'De betovering van de toren' staat dit gegeven duidelijk minder centraal. "Lena's autisme is heel subtiel aanwezig. Prachtig,” aldus Inge. "Ik denk dat 'De betovering van de toren' een veel grotere groep zal aanspreken dan alleen zij die met autisme te maken hebben."

Eerste fictieve boek

Van Patricia Bouwhuis verschenen eerder al de succesvolle stripboeken 'Planeet Asperger' en 'Asperger in Beeld', die zij zowel schreef als illustreerde. De thriller 'De betovering van de toren' is haar eerste fictieve boek en verkrijgbaar via de bekende online-boekwinkels.

omslag 'De betovering van de toren'
reclame-affiche voor 'De betovering van de toren'
Zelfportret van schrijver en illustrator Patricia Bouwhuis.