Finn, Alis, Gryko en Amy van de leerlingenraad van De Carrousel/Fonkelsteen brengen de kerstkaarten bij de directeur van De Raatstede, Gabriele Kasten.
Finn, Alis, Gryko en Amy van de leerlingenraad van De Carrousel/Fonkelsteen brengen de kerstkaarten bij de directeur van De Raatstede, Gabriele Kasten. (Foto: Theo Annes)

‘We willen de ouderen laten weten dat we aan ze denken’

HEERHUGOWAARD – Omdat lang niet alle ouderen bezoek krijgen met de kerstdagen – en al helemaal in niet coronatijd, met een verstrengde lockdown – bedacht de leerlingenraad van basisschool De Carrousel een ludieke actie. Maandag 14 december brachten Alis (10), Finn (8), Gryko (12) en Amy (11) een pakket vol kerstkaarten langs bij de directeur van woonzorgcentrum De Raatstede. Niet alleen de kinderen van De Carrousel zelf, maar ook die van kinderdagverblijf Babbels en orthopedagogisch dagcentrum De Klink schreven, knutselden of kleurden een mooie kerstkaart voor eenzame ouderen en op locatie De Fonkelsteen werden kaarten gemaakt voor de bewoners van Zuyder Waert. “We willen de ouderen laten weten dat we aan ze denken.”

Leerlingenraad Carrousel brengt kerstkaarten langs bij De Raatstede

De kerstkaartenactie wordt jaarlijks georganiseerd door het Nationaal Ouderenfonds en PostNL. Via de landelijke kinderkrant Kidsweek belandde het initiatief op het bureau van Tammy Reurslag, directeur van basisschool De Carrousel/De Fonkelsteen. Die schoof het vervolgens door naar de leerlingenraden van beide locaties, die het verder mochten uitrollen. “De oudere kinderen hebben zelf een kaart mogen versieren”, vertelt Alis. “De kleintjes en de kinderen van De Klink en de peuteropvang kregen een kleurplaat om in te kleuren.” Maandagmiddag mochten de vier – het vijfde lid van de leerlingenraad, de achtjarige Dominic, was jammer genoeg ziek – de stapel kerstkaarten afleveren bij De Raatstede, waar het liefdevolle gebaar zeer hartelijk werd ontvangen. "Onze cliënten waren enorm verrast en blij hiermee, een aantal zelfs emotioneel en bij veel toverende het een enorme glimlach op hun gezicht!", aldus Astrid Brak, manager Zorg bij De Raatstede.

Eenzame ouderen

Hoewel ze nog jong zijn, weten de kinderen heel goed hoeveel hun kaartjes voor de ouderen kunnen betekenen. Finn: “Mijn moeder werkt zelf in de zorg; het is heel hard werken.” Amy: “Er zijn best veel oude mensen die eenzaam zijn. En nu er corona is krijgen ze weinig bezoek. Wij willen hen graag laten weten dat we aan ze denken.” De Raatstede heeft al aangegeven graag penvrienden te willen, dus daar mag de leerlingenraad zich vanaf januari over gaan buigen.

Stembureau

Alis, Finn, Gryko, Amy en Dominic, die in verschillende groepen zitten, vormen sinds september samen de leerlingenraad, nadat ze tijdens een heuse verkiezing rond Prinsjesdag door hun klasgenootjes werden gekozen. Er was zelfs een stembureau. Finn: “Je moest vertellen waarom je graag in de leerlingenraad wil – omdat ik het leuk vind om mee te praten - en daarna werden de stemmen uitgebracht.” Ze hebben allemaal hun eigen rol. Zo is Gryko de voorzitter, zijn Finn en Dominic penningmeester, vervult Alis de rol van secretaris en is Amy de notulist. “Als je in de leerlingenraad zit, mag je meedenken en dingen regelen op school”, vertelt Gryko. In deze periode hebben ze vaker vergaderingen dan normaal. En nu met de schoolsluiting moesten de activiteiten die op het programma ook nog eens versneld worden uitgevoerd. “We mogen tijdens de les vergaderen, dat is best leuk.”

Meedenken over belangrijke zaken

“Als er iets in de klas besproken is, of er is ergens behoefte aan, dan is het de taak van de leerlingenraad om dat aan te kaarten”, licht directieondersteuner van beide locaties Inge de Groot toe. “Ook mogen ze meedenken over een aantal belangrijke zaken. Vanaf januari vormen wij samen met een VVE-peuteropvang, de peuterdagopvang en De Klink een IKC, een integraal kindcentrum. De groepen van zowel de opvang als de school krijgen dan allemaal een eigen naam en die heeft de leerlingenraad bedacht.”

Schoolsluiting

Het rare schooljaar heeft een bijpassend einde gekregen, want in allerijl moesten de kerstactiviteiten die deze week gepland stonden, naar voren worden gehaald na de toespraak van premier Rutte. Het kerstverhaal, de lunch en de spelletjes stonden daardoor dinsdag al op het programma en de scholen sloten woensdag al. De kinderen van de leerlingenraad vinden het stom dat de school dicht moet. Vanaf 4 januari, na de kerstvakantie, wordt er via de app Teams contact gehouden met de klas.

Thuisonderwijs

Gryko: “Thuisschool vind ik niet handig; iedereen praat door elkaar en soms heb je een computer die vastloopt.” Amy: “Mijn moeder werkt thuis en kan dingen die ik niet snap uitleggen. Maar er zijn ook kinderen die niets aan hun ouders kunnen vragen, bijvoorbeeld omdat ze moeten werken, de taal niet goed beheersen of de methodes waarmee we werken niet kennen.” En wat doe je nou de rest van de dag als je je huiswerk al vroeg af hebt? Gelukkig zijn de leraren goed bereikbaar, mochten de kinderen met vragen zitten, onderstreept juf Inge. “Onze school heeft tot nog toe weinig te maken gehad met uitval van leraren en dat willen we natuurlijk zo houden. Laten we hopen dat het bij die twee weken schoolsluiting blijft en we elkaar 18 januari weer ‘live’ kunnen zien.”


De vergaderingen van de leerlingenraad worden sowieso uitgesteld of vinden eventueel online plaats.