Warmenhuizen heeft haar eigen kerstengel: Jessica Tijm.
Warmenhuizen heeft haar eigen kerstengel: Jessica Tijm. (Foto: Theo Annes)

'Iets voor een medemens betekenen is onbetaalbaar'

LANGEDIJK / WARMENHUIZEN - Dat de kerstdagen veel meer zijn dan een gezellig samenzijn en met familie of vrienden aan het kerstdiner zitten, weet Jessica Tijm-Oudejans al jaren. Natuurlijk viert zij kerst met dierbaren en zit zij, indien toegestaan, aan een rijk gevulde kersttafel. Maar Jessica vergeet niet dat er anderen zijn die het minder breed hebben tijdens deze dagen. Daarom voert zij ook dit jaar geleden een individuele actie om gezinnen die het minder hebben te ondersteunen door middel van een kerstpakket.

Kerstpakketten voor de minderbedeelden

“Wij vinden dat alles goed gaat en zijn druk met onze eigen bezigheden. Ik natuurlijk ook met mijn werk als receptioniste bij Plymovent en mijn man Rick Tijm met zijn eigen timmerbedrijf en onze drie lieve kinderen: Emma van 9, Noa van 7 en Naud van 3. Wij hebben het goed met elkaar, zijn gelukkig en kijken uit naar de kerstviering. Zoals ieder jaar zal dat een leuk feest worden, ondanks de beperkingen van corona. Wij maken er wel iets moois van, maar beseffen ook dat er mensen zijn die het veel minder hebben!”

Vrede en rust

In de gezellige woonkamer in Warmenhuizen staat een grote boom te stralen en het huis ademt vrede en rust uit. “Zo’n anderhalf jaar geleden zijn wij van Langedijk naar Warmenhuizen verhuist, omdat dit huis ons aanstond. Ik heb nog veel contact met Langedijkers en voel me er nog steeds mee verbonden.”

Sponsors van spullen

“Vijf jaar geleden, ik was toen 26 jaar, zag ik dat er gezinnen zijn die het minder hebben. Op de school van mijn kinderen bijvoorbeeld merkte ik dat. Ik ben toen kerstpakketten gaan samenstellen die ik uitdeelde aan een aantal van die gezinnen. Dat gaf en geeft mij een fijn gevoel, iets te kunnen betekenen voor een ander. Mijn man Rick ondersteunt mij daarbij en mijn acties bleven de eerste twee jaren niet onopgemerkt. Het was natuurlijk kleinschalig, ik deed wat ik zelf kon opbrengen. Toen was daar oom Ruud en die raakte ook enthousiast. Sindsdien is hij een sponsor, en niet omdat hij zelf geld teveel heeft."

Eerlijk verdelen

"Ook kreeg en krijg ik van andere lieve, betrokken mensen allerlei spullen die ik in een pakket kan doen: etenswaren, wijn en nog veel meer. Ze brengen het zelfs bij me thuis. Dit jaar zit ik rond de dertig pakketten. Hoe ik die eerlijk verdeel? Nou, ik plaats een bericht op social media en zo kunnen mensen, die het nodig hebben, zich inschrijven. Indien nodig verloot ik onder hen het aantal pakketten. Ik heb gelukkig nog niet meegemaakt dat mensen zich aanmelden die het helemaal niet nodig hebben. Ik probeer de pakketten in één dag zelf rond te brengen, maar ook komen mensen het pakket wel ophalen. Ik ervaar daarbij zo’n dankbaarheid, dat gevoel valt niet te beschrijven!”

Geen ikke ikke ikke

Op de vraag of ook de kinderen baat zullen hebben van hun moeders actie zijn ze eensluidend. "Het is goed dat onze kinderen, hoe jong ze ook zijn, al zien dat het goed is ook aan de medemens te denken. Zij leven in betrekkelijke luxe, hoewel wij echt niet stinkend rijk zijn. Maar iedere dag een goede maaltijd, mooie cadeautjes met de verjaardag en met Sinterklaas, noem maar op. Dan is het heel goed om ook de andere kant te zien. Dat draagt zeker bij aan hun opvoeding. Geen egoïsme, geen ikke ikke ikke, maar samen leven en samen delen!” Jessica begrijpt de kritische vraag of het geen druppel op een gloeiende plaat is, een dergelijke actie, maar is duidelijk hierover. "Alle kleine beetjes helpen, en het gevoel om iets voor een medemens te kunnen betekenen is onbetaalbaar!”

MARSHA BAKKER