Het gouden zestal van formatieteam Hoorn, voor de helft bestaand uit Heerhugowaarders.
Het gouden zestal van formatieteam Hoorn, voor de helft bestaand uit Heerhugowaarders. (Foto: Gerdie Louwe)

Wartenhorst grijpt naast titel

HEERHUGOWAARD - De clubkampioenschappen zijn anders uitgepakt dan verwacht. In de hoofdklasse is bij het individueel schoonrijden Heerhugowaarder Henk Wartenhorst na jaren verslagen door Johan Westerbeek uit Dordrecht. Johan doet al jaren mee met schoonrijden en is naast schoonrijder ook shorttracktrainer. Piet Heneweer uit Nieuwe Niedorp werd verdienstelijk derde.

Bij de dames werd Thea den Hollander Nederlands kampioen. De Koudenkerkse schaatst samen met Johan Westerbeek bij de trainingsgroep Zoetermeer. Tweede werd Marjolijn Porsius uit Akersloot en derde Hetty van der Eng uit Castricum. In de hoofdklasse paren werd Henk Wartenhorst, aan de zijde van Wil van Schaik, wél Nederlands kampioen. De tweede plaats was voor Westerbeek en Den Hollander, derde werden broer en zus René Hollenberg en Hetty van der Eng.

Toch nog Waards goud

Overigens was er toch nog (gedeeltelijk) Heerhugowaards goud op het NK. Bij de teams ging het goud naar het formatie-team Hoorn. Hierin schaatsen naast Henk Wartenhorst nog twee Heerhugowaarders mee: Fie van Onna en Mart Kuiper. Annemarie Zandbergen uit Breezand, Ineke Vervaille uit Hippolytushoef en Corrie Beemsterboer uit Middenbeemster maakten het winnende Team Hoorn compleet.

Extra maatregelen

Het NK in Hoorn was donderdag 12 maart zeer geslaagd met veel belangstellenden en schoonrijders uit heel Nederland, die zich keurig hielden aan het coronaprotocol. Op de ijsbaan De Westfries had locatiemanager Jakko Jan Leeuwangh (de Alkmaarder die twintig jaar geleden het wereldrecord op de 1.500 meter in handen had) extra voorzieningen getroffen, waardoor het NK Schoonrijden op de valreep doorgang kon vinden.